Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Πέραν όμως του χρόνου που μπορεί να αποκαλυφθεί η εξαπάτηση, υπάρχει και το ηθικό μέρος. Για παράδειγμα, δεν μπορεί σε όλους τους τόνους να επαναλαμβάνεις πως δεν περικόπτεις τις συντάξεις και αυτές να απομειώνονται έπειτα από νόμους και μέτρα που εσύ περνάς.

Ο λόγος για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που νομίζει πως η εικονική πραγματικότητα που εμφανίζει δεν διαψεύδεται από την ίδια τη ζωή των πολιτών. Και ειδικότερα των συνταξιούχων, που τώρα νιώθουν στο πετσί τους τον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου. Εδώ τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν μειωθεί στο 46%, ενώ επί της «νεοφιλελεύθερης» κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου είχαν διατηρηθεί στο 60%.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε και άλλα στοιχεία για το πόσο και με ποιον τρόπο κόβονται περαιτέρω οι συντάξεις. Για το πόσο θα κοπούν από το 2019 με τα μέτρα που προσφάτως έφεραν και ψήφισαν. Θα μπορούσαμε επίσης να υπενθυμίσουμε το παιχνίδι που παίζουν εις βάρος των συνταξιούχων μην καταβάλλοντας περίπου 160.000 νέες συντάξεις, ακριβώς για να προσμετρηθούν αυτά τα λεφτά στα πρωτογενή πλεονάσματα που επιδεικνύουν ως τεράστια επιτυχία.

Αρκεί όμως να θυμίσουμε τις δηλώσεις του τύπου «δεν κόβουμε ούτε ευρώ» και πάνω απ’ όλα την εσωτερίκευση του κυνισμού ως τεχνική της πολιτικής των σημερινών κυβερνώντων. Γιατί δεν αρκεί να λες πως είσαι αριστερός και ασκείς πολιτική για τους αδύναμους. Πρέπει τα λόγια σου να συνοδεύουν τα έργα σου.