Από το αγαπημένο νησί του Αλέξη Τσίπρα και πολλών κορυφαίων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, την Αίγινα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί αύριο και μεθαύριο στην έδρα του Κώστα Καραμανλή, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην κοιτίδα του καραμανλισμού, στις Σέρρες, για μια νέα εξόρμηση της ΝΔ. Από τον Αργοσαρωνικό στον Θερμαϊκό, το σήμα επαγρύπνησης που θέλει να εκπέμψει το γαλάζιο στρατηγείο, ακόμη και μετά την υπερψήφιση των νέων περικοπών, δεν αλλάζει. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της είναι να πυκνώσουν τις επαφές τους με την κοινωνία, προκειμένου να εξηγήσουν πως η ΝΔ δεν δεσμεύεται μετά το 2018 για όσα επώδυνα συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η φράση που χρησιμοποίησε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «άκυρες συμφωνίες που μοιράζουν τα ιμάτια μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας» αποτελεί ουσιαστικά την πυξίδα της νέας στρατηγικής της ΝΔ μετά την ψήφιση των μέτρων. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε εξειδικεύσει τι εννοεί αναφέροντας πως η ΝΔ ουσιαστικά θα επαναδιαπραγματευτεί με τους δανειστές και «θα διεκδικήσει μικρότερα και ρεαλιστικότερα πλεονάσματα» από αυτά με τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δεσμεύσει τη χώρα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να επιτίθεται στην κυβέρνηση για τα μέτρα που ψηφίστηκαν και κυρίως για τις επιπτώσεις που θα έχουν στους πολίτες. Ωστόσο, προτεραιότητα της Πειραιώς είναι να επικοινωνήσει με τους πολίτες παρουσιάζοντας το δικό της εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Τόσο η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγινα όσο και η νέα εξόρμησή του στη Βόρεια Ελλάδα υπηρετούν αυτό τον σκοπό. Αυτό τόνισε άλλωστε και ο ίδιος από την Αίγινα: «Εχουμε πολύ μεγάλες αντοχές. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε πολύ υψηλούς ρυθμούς. Θα γυρίσουμε όλη την Ελλάδα και θα κερδίσουμε τη θετική ψήφο των πολιτών». Πρόσθεσε, δε, πως επιθυμία της ΝΔ δεν είναι απλά να γίνει κυβέρνηση, αλλά να είναι η κυβέρνηση «που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα Μνημόνια».

Στο νησί του Αργοσαρωνικού ο αρχηγός της ΝΔ, εκτός από την επίσκεψή του στα νέα γραφεία του κόμματος, περιόδευσε πεζή στην παραλία της πόλης και συνομίλησε για αρκετή ώρα με μαγαζάτορες και κατοίκους. Σε αρκετά σημεία του περιπάτου του μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ έγινε δέκτης θετικών σχολίων από τους Αιγινήτες. «Αυτές οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κόσμο όχι μόνο δεν θα περιοριστούν, αλλά θα ενταθούν» σημείωναν υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ. Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την ψήφιση των μέτρων, εξάλλου, προεξοφλείται ότι θα ενταθεί και ο ανταγωνισμός για τους ρόλους στο κομματικό οργανόγραμμα και για συμμετοχή στις γαλάζιες λίστες. Με τον εσωκομματικό ανταγωνισμό στη Β’ Αθήνας συνδέεται από πολλούς και η ενεργοποίηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Δένδια, η οποία κορυφώνεται με πολιτική ομιλία που έχει προγραμματίσει μεθαύριο σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Σύνθημα της εκδήλωσης Δένδια λίγες ημέρες μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής –είναι «Κόντρα στον λαϊκισμό, για μια δυνατή Ελλάδα», ενώ ψηλά στην πρόσκληση υπάρχει το μότο «Δυνατά από την αρχή».

Στις ακραίες φωνές στοχεύει επίσης η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία παρενέβη εκ νέου στον πολιτικό και εσωκομματιό διάλογο με άρθρο της στο ΑΠΕ. Η βουλευτής υποστηρίζει ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση υλοποιούν τα συμφωνημένα διότι «τα συμφωνημένα πρέπει να τηρούνται», ενώ προσθέτει ότι όλοι πρέπει να σχεδιάζουν μια πολιτική για τη μεταμνημονιακή εποχή της χώρας, «αναχαιτίζοντας τον πειρασμό του διχασμού και των ακροτήτων που τον συνοδεύουν».