«Εθελούσια εξαίρεση» γνωστό διεθνώς και ως opt-out: αυτό είναι το τρικ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ώστε να εναρμονιστεί η χώρα μας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο σε ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας των γιατρών μόνο στα χαρτιά.
Το σχετικό σχέδιο νόμου περιγράφει έναν εργασιακό παράδεισο για τους γιατρούς του ΕΣΥ, καθώς μεταξύ άλλων καθιερώνει ως χρονικό «ταβάνι» τις 12 ώρες συνεχούς εργασίας.
Στην πράξη πάλι, οι γιατροί –ιδίως στην περιφέρεια –παραμένουν έως και 31 ώρες εντός του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Συνεπώς, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις, τα σχέδια του υπουργείου Υγείας παραμένουν στην πράξη ανέφικτα.
Και καθώς οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους γνωρίζουν τις αδυναμίες του συστήματος, βρήκαν έναν τρόπο να αποφύγουν επικείμενες καταδικαστικές αποφάσεις από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Ετσι, το σχετικό σχέδιο νόμου προβλέπει τη χρήση της δυνατότητας «εθελούσιας εξαίρεσης» (opt-out) από το όριο των 48 ωρών εβδομαδιαίως, με ανώτατο όριο τις 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα, εφόσον ο ιατρός συναινεί ρητά και ελεύθερα, και για μια μεταβατική περίοδο τριών ετών.
Το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας θα είναι επαρκής και άρα η… εθελοντική υπερεργασία θα είναι περιττή.