Από χθες η Κομισιόν έχει και τυπικά την εξουσιοδότηση να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Την έδωσαν οι 27 υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και ο άνθρωπος που την παρέλαβε είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ. «Η ΕΕ των 27 υιοθέτησε επίσημα τις διαπραγματευτικές οδηγίες του Brexit, όρισε την Επιτροπή ως διαπραγματευτή και εξουσιοδότησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων» όπως ανακοίνωσε σήμερα η μαλτέζικη προεδρία της ΕΕ με ανάρτησή της στο twitter. Ασφαλώς δεν πρόκειται για εξουσιοδότηση εν λευκώ. Ο Μπαρνιέ και η ομάδα του θα κινηθούν με βάση τον οδικό χάρτη που εγκρίθηκε στις 29 Απριλίου από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ χωρίς τη Βρετανία.
Το κείμενο που υιοθετήθηκε χθες περιγράφει με λεπτομερή τρόπο την οδό πάνω στην οποία θα κινηθεί η ομάδα Μπαρνιέ στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης. Ενώ η δεύτερη φάση δεν θα μπορέσει να αρχίσει αν στο μεταξύ δεν έχει σημειωθεί «ουσιαστική πρόοδος», κυρίως σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της συμφωνίας στους οικονομικούς όρους του διαζυγίου. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσει κανείς ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν περίπου 60 δισ. ευρώ από τους Βρετανούς για την αποχώρησή τους από την ΕΕ, ενώ εκκρεμεί και η διευθέτηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση Μέι υποστηρίζει, από την πλευρά της, ότι ο λογαριασμός δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο μεγάλος. Το χάσμα είναι τέτοιο που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ένα άτακτο διαζύγιο.
Ωστόσο το οικονομικό δεν είναι το μόνο αγκάθι. Η εξουσιοδότηση που έλαβε ο διαπραγματευτής της ΕΕ περιλαμβάνει δύο σαφείς προτεραιότητες: η πρώτη είναι η διατήρηση του στάτους και των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και αντιστοίχως των Βρετανών που ζουν στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ο αριθμός των πρώτων φτάνει τα 3,2 εκατ., των δεύτερων τις 800.000 και όλοι μαζί αισθάνονται όμηροι μιας διαπραγμάτευσης, της οποίας μπορεί να πέσουν θύματα. Αυτό το συναίσθημα εξηγείται και από το γεγονός ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι δεν έχει λάβει καμία δέσμευση σε αυτό το πεδίο, ενώ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι Brexiters είχαν υποσχεθεί να περιορίσουν τον αριθμό των ευρωπαίων μεταναστών. Ο στόχος της ΕΕ αντιθέτως είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών είτε ζουν από τη μία είτε από την άλλη πλευρά της Μάγχης. Και αυτή η διασφάλιση περιλαμβάνει και την πλήρη πρόσβαση στα κοινωνικά δικαιώματα, όπως είναι η ασφάλιση ή τα επιδόματα ανεργίας.
Πότε θα κλείσει οριστικά η πόρτα
Εάν η διαδικασία κυλήσει όπως έχει προβλεφθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πάψει να είναι οριστικά μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το αργότερο τα μεσάνυχτα της 29ης Μαρτίου του 2019