Η επανάσταση της βάσης έγινε, σύμφωνα με τους τίτλους των ισπανικών εφημερίδων, με την ανάδειξη του Πέδρο Σάντσεθ στην ηγεσία του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας. Παρά τις προβλέψεις για το αντίθετο, ο Σάντσεθ, που ήταν πρόεδρος του κόμματος έως τον Οκτώβριο, οπότε και παραιτήθηκε, υπερίσχυσε με 50,9% της ευνοούμενης του κομματικού μηχανισμού Σουσάνα Ντίαθ, προέδρου της Ανδαλουσίας, που συγκέντρωσε 40%. Ο τρίτος υποψήφιος Πάτσι Λόπεθ συγκέντρωσε περίπου 9%.
Ο Σάντσεθ ήταν επικεφαλής των Σοσιαλιστών στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ισπανία. Τον Οκτώβριο είχε ταχθεί εναντίον της ανοχής σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών και ήρθε σε αντιπαράθεση με πολλά στελέχη –μεταξύ των οποίων οι βαρόνοι του κόμματος και η Ντίαθ –που τάσσονταν υπέρ της αποχής από την ψηφοφορία στη Βουλή, ώστε ο Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα να επανέλθουν στην εξουσία. Ο Σάντσεθ παραιτήθηκε και έκτοτε γύρισε όλη τη χώρα, πραγματοποιώντας συναντήσεις και συζητήσεις με τα μέλη. Είναι αυτά τα μέλη που τον εξέλεξαν στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής και πάλι στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
«Τίποτα δεν τελειώνει σήμερα. Ολα σήμερα αρχίζουν» είπε ο Σάντσεθ στους συγκεντρωμένους οπαδούς του. «Θέλουμε να φτιάξουμε μια νέα οργάνωση, να επιστρέψουμε νικηφόροι στις κάλπες, κάνουμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και πάλι το αριστερό κόμμα σε αυτήν τη χώρα. Ηρθε η ώρα να ενώσουμε το κόμμα. Θα είμαι γενικός γραμματέας για όλους, για τους προοδευτικούς ανθρώπους που θα γνωρίζουν ότι εμείς είμαστε το κόμμα της Αριστεράς».
«Το σάλπισμά του στις βάσεις του κόμματος απέναντι στους βαρόνους και ιδίως η στάση του εναντίον της αποχής των Σοσιαλιστών στη Βουλή που επέτρεψε τον σχηματισμό της δεξιάς κυβέρνησης του Ραχόι», έγραψε η εφημερίδα «Publico», «βρήκαν μεγαλύτερη απήχηση σε σχέση με την έκκληση της Ντίαθ, που του προσάπτει την ευθύνη για την εκλογική αποτυχία των Σοσιαλιστών και διαρκώς τον παρουσίαζε ως ηγέτη με ασταθείς ιδέες, συγγενικές με εκείνες του Podemos».
Ο 45χρονος Σάντσεθ προτίθεται να αλλάξει σημαντικά την πολιτική τού κόμματός του απέναντι στην κυβέρνηση. Ολοι περιμένουν σκληρότερη αντιπολίτευση καθώς και το άνοιγμα του κόμματος σε προοδευτικές συμμαχίες. Η ανανέωση των Σοσιαλιστών θα μπει σε πιο συγκεκριμένο πλαίσιο στο συνέδριο του κόμματος που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο. Το συνέδριο αναμένεται ούτως ή άλλως με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο αναγεννημένος από τις στάχτες του Σάντσεθ θα πρέπει να συγκρουστεί με τον κομματικό μηχανισμό που υποστήριξε την Ντίαθ. Το ερώτημα, βέβαια, που κυριαρχεί είναι εάν θα γίνει εφικτό να γεφυρωθεί το χάσμα που άνοιξε μεταξύ διαφορετικών εσωκομματικών ομάδων τους τελευταίους μήνες.
Παρότι θεωρείται δεδομένο πως ο Σάντσεθ θα προσφέρει πολύ λιγότερη συνεργασία στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε μεγάλα θέματα όπως οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και οι δαπάνες του προϋπολογισμού, ο Μαριάνο Ραχόι δεν φαίνεται να ανησυχεί, καθώς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ήδη αυτούς τους επτά μήνες έχει περάσει από τη Βουλή τα περισσότερα νομοσχέδια χωρίς τη στήριξη του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος. «Δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές» δήλωσε χθες. Μαζί του φαίνεται να συμφωνούν οι πολιτικοί αναλυτές. «Δεν νομίζω ότι ο Σάντσεθ ενδιαφέρεται να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή» έγραψε αρθρογράφος της «El Mundo». «Το πιο πιθανό είναι να πάρει τον χρόνο του και να αναδειχθεί ως εναλλακτική απέναντι στον Ραχόι». Ο προϋπολογισμός του 2017 θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες και η ψηφοφορία θα αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ για όλα αυτά.