Από το απλωμένο χέρι του συζύγου της που η Μελάνια Τραμπ απώθησε κοφτά πάνω στο κόκκινο χαλί του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν μέχρι τη σέλφι στην οποία υποχρέωσε τον αμερικανό πρόεδρο, κόντρα στο πρωτόκολλο, ένας 35χρονος βουλευτής του Λικούντ και την ατάκα που (νόμιζε ότι) είπε κατ’ ιδίαν στην αμερικανίδα Πρώτη Κυρία η σύζυγος του ισραηλινού πρωθυπουργού Σάρα Νετανιάχου, ότι «όπως κι εσάς, έτσι κι εμάς, ο Τύπος μάς μισεί και το κοινό μάς αγαπάει», η 28ωρη επίσκεψη που ξεκίνησε χθες στην Ιερουσαλήμ και ολοκληρώνει σήμερα στη Βηθλεέμ, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε μπόλικες λαβές για κουτσομπολιό στον ισραηλινό (και παγκόσμιο) Τύπο. Την ουσία, όμως, συνόψισε χθες το απόγευμα σε ένα tweet, πριν από το δείπνο και την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο ανταποκριτής της «Χααρέτζ» Ανσελ Πλέφερ: «6 ώρες και 4 μίνι ομιλίες και αυτό παραμένει το θέμα της επίσκεψης του Τραμπ στο Ισραήλ: Ιράν, Ιράν, Ιράν».
Λόγους στην ισραηλινή (ακρο)Δεξιά να πανηγυρίσει ο Τραμπ δεν έδωσε: έγινε μεν χθες ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται και προσεύχεται στο Τείχος των Δακρύων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο δεν επέτρεψε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να τον συνοδεύσει επιδεικνύοντας διπλωματικό σεβασμό στο γεγονός πως το Τείχος βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχή που έθεσε υπό κατοχή το Ισραήλ πριν από μισό αιώνα και την οποία διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους. Ούτε όμως λόγους να ελπίζουν όσοι επιθυμούν ειλικρινά την ειρήνευση στην περιοχή έδωσε: μπορεί να μίλησε αρκετές φορές για την ειρήνη, και τη «σπάνια ευκαιρία» που υπάρχει να επιτευχθεί, περισσότερα όμως για το πώς ακριβώς σκοπεύει να επιτύχει αυτή που όπως είπε «έχει ακούσει πως είναι μια από τις πιο δύσκολες συμφωνίες που υπάρχουν» δεν είπε. Φάνηκε να επιμένει περισσότερο στη σφυρηλάτηση μιας περιφερειακής συμμαχίας για την αντιμετώπιση της εμπλοκής του Ιράν στις διάφορες διαμάχες της περιοχής παρά στην ανανέωση των προσπαθειών αναζωογόνησης των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους που έχουν καταρρεύσει από το 2014.
Μία ημέρα αφότου υπέδειξε από τη Σαουδική Αραβία το σιιτικό Ιράν ως αντίπαλο εξίσου σημαντικό με τους σουνίτες εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα ή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο Τραμπ αναφέρθηκε χθες επανειλημμένως, από την πρώτη του ομιλία κατά την υποδοχή του στο αεροδρόμιο και την ομιλία του μετά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν μέχρι την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ με τον Νετανιάχου, στην απειλή που εκπροσωπεί η Τεχεράνη. «Οπου και να πάμε βλέπουμε τα σημάδια του Ιράν», δήλωσε, αναφερόμενος στην αυξανόμενη επιρροή του στις διαμάχες στη Συρία, στην Υεμένη και στο Ιράκ, όπου είτε στηρίζει σιίτες μαχητές είτε έχει στείλει δικές του δυνάμεις.
Είπε επίσης πως «όσα έχουν συμβεί με το Ιράν έχουν φέρει πολλά από τα τμήματα της Μέσης Ανατολής προς το Ισραήλ», πως κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία συνάντησε «πολλούς άραβες και μουσουλμάνους ηγέτες που εκφράζουν ανησυχία για το ISIS και το Ιράν» και πως «πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συμβούν τώρα που δεν ήταν πιθανά πριν».
Σύμφωνα με τον ισραηλινό δημοσιογράφο Τζέικομπ Κόρνμπλαχ, ο Νετανιάχου, που έλουσε με επαίνους τον νέο αμερικανό πρόεδρο, «κουνούσε αποδοκιμαστικά το κεφάλι του κάθε φορά που ο Τραμπ μιλούσε για το Ιράν και την τρομοκρατία, αλλά παρέμενε ανέκφραστος κάθε φορά που μιλούσε για την ειρήνη».
Οι κατηγορίες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε χθες το Ιράν πως υποθάλπει «φριχτή βία», διαβεβαίωσε ότι «το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα» και πως η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα χρειάζεται διορθώσεις. «Το Ιράν πρέπει να σταματήσει τη χρηματοδότηση, την εκπαίδευση και τον δολοφονικό εξοπλισμό τρομοκρατών και πολιτοφυλακών και πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε.