Εληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος και οι αποφάσεις παραπέμπονται στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
«Eίμαστε πολύ κοντά σε συνολική συμφωνία, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό σήμερα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο Γ. Ντέισελμπλουμ χαιρέτισε την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στο πολιτικό επίπεδο σε σχέση με το ζήτημα του ελληνικού χρέους και διατύπωσε την εκτίμηση ότι ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.
Ντέισελμπλουμ:«Πριν από το καλοκαίρι η εκταμίευση»
Ο ίδιος είπε ότι έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος και έχει γίνει μεγάλος όγκος δουλειάς τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. «Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν», ανέφερε. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλή δουλειά, πρόσθεσε και σημείωσε πως το Eurogroup δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται έως ότου εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου «πριν από το καλοκαίρι». Είμαστε κοντά στην τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, υπογράμμισε.
Επίσης, είπε πως έγινε για πρώτη φορά συζήτηση σε βάθος για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν ήταν δυνατό να υπάρξει συνολική συμφωνία. «Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι το Δ.Ν.Τ. χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και θα εξετάσουμε όλες τις πιθανές εκδοχές σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελληνικού χρέους» δήλωσε.
Πάντως, μιλώντας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ανέφερε ότι «είναι κοντά», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γίνουν μερικές τελευταίες ενέργειες» και υπενθύμισε πως οι ρυθμίσεις για το χρέος μπορούν να γίνουν μόνο μετά την ολοκλήρωσή της.
«Σήμερα (χθες) συζητήσαμε με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει ελάφρυνση του χρέους, ούτως ώστε να μπορέσει να μετάσχει και το ΔΝΤ» είπε ο Ντέισελμπλουμ, σημειώνοντας πως «συμφωνήσαμε επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι πενταετούς διάρκειας».
Στόχος μας είναι να παραμείνει το Δ.Ν.Τ. στο πρόγραμμα και να συνεχίσει να το χρηματοδοτεί, προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «βαδίζουμε επί τη βάσει των αποφάσεων του Μαΐου του 2016».
Μοσκοβισί: Απομένουν άλλες 36 μεταρρυθμίσεις
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι «δεν καταλήξαμε, αλλά η δουλειά που έγινε είναι σίγουρα χρήσιμη».
«Χαιρετίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη κάνει η Ελλάδα» είπε ο γάλλος επίτροπος, συμπληρώνοντας ότι από τις 140 μεταρρυθμίσεις που είχε δεσμευθεί να προωθήσει, έχουν σίγουρα ολοκληρωθεί οι 104.
«Μόλις γίνουν οι υπόλοιπες θα θεωρηθεί ότι η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε» σημείωσε και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά το χρέος έγινε «μεγάλη συζήτηση».
Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα εκπληρώνει ήδη όλες τις προϋποθέσεις για την έξοδο από τη λεγόμενη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και διευκρίνισε πως από τυπικής απόψεως η έξοδος αυτή θα γίνει μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Τσακαλώτος: Ηκυβέρνηση έκανε το δικό της χρέος
Την κοινή πεποίθηση όλων ότι συνολική συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη. Τόνισε ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. «Οι εκπρόσωποι των θεσμών και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπογράμμισαν την ποιότητα του μεταρρυθμιστικού έργου» ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια όσον αφορά την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία είναι να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Σημείωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για τέσσερα χρόνια μετά το 2018. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος ήταν δύσκολη.
Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το δικό της χρέος και ότι ήταν η σειρά του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να φτάσουν σε συμβιβασμό και να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος.
Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη σήμερα (χθες) δυνατό, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, διότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία.
Αποφασίστηκε, επομένως, να δοθεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Καταληκτικά, σημείωσε πως όλοι θεωρούν εφικτό να συμβεί αυτό εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Λεμέρ: Εποικοδομητική η στάση της Γερμανίας
Ο υπουργός οικονομίας της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ χαιρέτισε τις δύσκολες, όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει έναντι της Ευρωζώνης. Χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στο Eurogroup για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι το γεγονός πως δεν υπήρξε συνολική συμφωνία είναι λογικό αφού πρόκειται για εξαιρετικά περίπλοκο θέμα.
Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι μέσα στις ερχόμενες τρεις εβδομάδες θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, λέγοντας πως αυτό είναι απαραίτητο για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη.
Ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ο γάλλος υπουργός δήλωσε βέβαιος ότι θα γίνει έγκαιρα, ενώ ως προς τη ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία ικανοποιητική για όλες τις πλευρές.
Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας, ο γάλλος υπουργός τη χαρακτήρισε εποικοδομητική, λέγοντας εκ παραλλήλου ότι οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της ΕΕ καταλήγουν σε συμβιβαστικές συμφωνίες.
Ανέφερε πάντως ότι όλοι εντός της Ευρωζώνης αντιλαμβάνονται την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία που έχει το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Τρίωρη διακοπή
H συνεδρίαση του Eurogroupδιακόπηκε το βράδυ της Δευτέρας για περίπου τρεις ώρες για πολυμερείς διαβουλεύσεις με στόχο να βρεθεί συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Στη διάρκεια του τρίωρου διαλείμματος οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, του γερμανού και του γάλλου υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ.
Οι επαφές συνεχίστηκαν σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις.
«Περιμένω και εργάζομαι για συμφωνία σήμερα, αλλά δεν θα είναι η τελική», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Αμετακίνητος ο Σόιμπλε
H τελική και συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή του χρόνου, επανέλαβε.
Αμετακίνητος στη σκληρή γραμμή για το ελληνικό χρέος εμφανίστηκε εκ νέου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Εurogroup.
«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση τους χρέους είναι ήδη εν ισχύ, τα μεσοπρόθεσμα και εφόσον είναι αναγκαία θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Και έχουμε εξειδικεύσει από τί θα αποτελούνται, είναι λ.χ. η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, συγκεκριμένα μέτρα στο θέμα των επιτοκίων. Θα μπορεί ίσως κανείς να συγκεκριμενοποιήσει το ένα ή το άλλο σημείο λίγο περισσότερο, αλλά δεν μπορούν να αποφασισθούν πριν τη λήξη του προγράμματος και χωρίς εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου».
«Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» τόνισε.
«Μετά από όσα έγιναν από την πλευρά των ελληνικών αρχών, του ελληνικού λαού και του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι ώρα και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν την ευθύνη τους» δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
Bloomberg:Τα σενάρια για το χρέος
Το δίκτυο Bloomberg αποκαλύπτει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας εργάζονται πάνω σε τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με τις υποθέσεις που θα γίνουν για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας.
Με βάση το πρώτο σενάριο, ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι 1,3% και η χώρα θα έχει κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 2,6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους της κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2060.
Το δεύτερο, πιο απαισιόδοξο σενάριο, προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060, υποθέτοντας ρυθμό ανάπτυξης 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει ενδιάμεση λύση, που δεν έχει καθορισθεί ακόμη.
Με το πρώτο σενάριο προκύπτει μικρή ή καθόλου ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ το δεύτερο θα απαιτούσε γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα.