Συντάξεις φτώχειας για όλους τους νέους συνταξιούχους φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο του 2016. Οι νέες συντάξεις που αφορούν όσους έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νόμου θα είναι μειωμένες έως 30% σε σχέση με τις υφιστάμενες. Τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος και το μεγάλο ψαλίδι στις συντάξεις αναλύει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, με τον νέο νόμο ακόμη και με 40 έτη ασφάλισης το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης είναι το 46,8% του συντάξιμου μισθού, όταν με τον προηγούμενο νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (Ν. 3863/2010) το αντίστοιχο ποσοστό ανταποδοτικής σύνταξης με 40 έτη ασφάλισης έφθανε στο 60%. Οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης είναι κυρίως οι μεγάλοι χαμένοι από τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ. Τονίζεται ότι ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει εκδοθεί ούτε μία οριστική σύνταξη, με αποτέλεσμα περίπου 70.000 ασφαλισμένοι να ζουν με τη μισή, προσωρινή, σύνταξη.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού (αιτήσεις από Μάιο 2016) θα αφορά σε πρώτη φάση περίπου 200.000 ασφαλισμένους που εκτιμάται πως θα συνταξιοδοτηθούν την επόμενη 5ετία. Εκτιμάται ότι οι νέες συντάξεις θα κινούνται στο πεδίο των 400 έως 900 ευρώ. Δραματικές είναι οι μειώσεις που επέρχονται στις κατώτατες συντάξεις, στις συντάξεις χηρείας και τις αναπηρικές.

Ειδικότερα με το νέο καθεστώς που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου οι συντάξεις θα είναι αισθητά μειωμένες. Ετσι όσοι αποχωρούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της εθνικής σύνταξης η οποία θα καταβάλλεται –με αυστηρές όμως προϋποθέσεις –και της ανταποδοτικής, που θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών από το 2002 και μετά αλλά με νέους, χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με μέσο όροαποδοχών 1.500 ευρώ θα πάρεισύνταξημε τονέο σύστημα 760 ευρώ, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα έπαιρνε πάνω από 1.000. Γιαεισόδημα ίσο με αυτό του ανειδίκευτουεργάτη (586 ευρώ μηνιαίως)το νέο σύστημα με20 έτη ασφάλισης δίνει κύριασύνταξη477ευρώ ενώ για 15 έτη, 413 ευρώ. Σύμφωνα με τη χτεσινή εγκύκλιο του ΕΦΚΑ:

1. Συντάξιμες αποδοχές:Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου λαμβάνεται ομέσος όροςτωνμηνιαίων αποδοχώνσε όλο τον ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου. Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονταιαπό 13.5.2016 έως 31.12.2016οι συντάξιμες αποδοχές καθορίζονται από το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών της περιόδου μεταξύ 2002 και της ημέρας που προηγείται της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, επί των οποίων έχουν καταβληθεί εισφορές κλάδου σύνταξης.Από 1.1.2017και κάθε επόμενο έτος αυτή η περίοδος αναφοράςαυξάνεται κατά ένα έτος (προς το μέλλον).

2. Μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών:Προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης τουσυνόλου των μηνιαίων αποδοχώντου ασφαλισμένου (από το 2002 και μετά) διά τουσυνολικού χρόνου ασφάλισης.