Η Γερμανία έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδιο, όπως όλα δείχνουν, για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όταν λήξει η θητεία του στα τέλη Οκτωβρίου 2019 και εξετάζει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει για τη θέση αυτή τον σημερινό πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν. Αυτό προκύπτει από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ιδιαίτερα του περιοδικού «Σπίγκελ» και της εφημερίδας «Χάντελσμπλατ».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήθελαν να δουν έναν γερμανό στα ηνία της ΕΚΤ και ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις που μπορεί να εκδηλωθούν από άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα από τον Νότο. Για τον λόγο αυτό θεωρείται ότι αν τελικά θελήσουν να προχωρήσουν με ένα τέτοιο σχέδιο, πιθανότατα θα αναγκαστούν να κάνουν παραχωρήσεις σε άλλες κορυφαίες θέσεις θεσμών της ΕΕ.

Ο Βάιντμαν έχει κρατήσει πιο αυστηρή στάση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και χορήγησης άπλετης ρευστότητας της ΕΚΤ ζητώντας ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων και τερματισμό εν ευθέτω χρόνω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Αυτό σημαίνει ότι αν καταφέρει να κερδίσει το πόστο του επικεφαλής της ΕΚΤ, τότε η Τράπεζα θα έχει στην ηγεσία της ένα γεράκι που θα διατηρεί αυστηρό έλεγχο στους κρουνούς της ρευστότητας.

Ωστόσο η προσπάθεια του Βερολίνου δεν θα είναι εύκολη, καθώς αναμένεται να παρουσιαστούν και άλλοι μνηστήρες. Ενας από αυτούς φέρεται να είναι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος υποστηρίζει την εφαρμογή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής του Ντράγκι. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε πολύ να έχει έναν Γάλλο στην ηγεσία της ΕΚΤ, παρότι αυτό έχει ένα βασικό μειονέκτημα: στην ηγεσία της ΕΚΤ έχει διατελέσει στο παρελθόν ένας γάλλος, ο προκάτοχος του Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Αντίθετα, στο τιμόνι της Τράπεζας δεν έχει καθήσει ποτέ Γερμανός, παρά τις προσπάθειες που είχε καταβάλει ο προκάτοχος του Βάιντμαν στην Μπούντεσμπανκ Αξελ Βέμπερ. Ο Βέμπερ ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της ελβετικής UBS δεν είχε την απαραίτητη πολιτική στήριξη το 2011 για να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΚΤ. Προς το παρόν η Γερμανία επισήμως δεν θέλει να γίνεται ανοιχτή συζήτηση για την ηγεσία της ΕΚΤ, καθώς τα διάστημα που μένει μέχρι τη λήξη της θητείας Ντράγκι είναι μεγάλο και οι προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ευρωζώνη σοβαρές.