Δεκαετίες μετά τις πρώτες προσπάθειες αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου και ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστο πόσα από τα περίπου 70.000 είναι καταπατημένα, αμφισβητούμενα και αγνώστου εκμεταλλεύσεως.
Το κουβάρι καλείται να ξεμπλέξει τους αμέσως επόμενους μήνες η επιτροπή που συγκροτείται στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ), προκειμένου να επιλέξει ποια ακίνητα θα περάσουν στο Υπερταμείο.
Κατ’ επιταγήν της συμφωνίας με τους δανειστές, η επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΤΑΔ, του ΤΑΙΠΕΔ, της ΓΓΔΠ και των εμπλεκόμενων υπουργείων, καλείται να εξετάσει ακόμη μία φορά τους τίτλους, τις διπλοεγγραφές στα μητρώα, πόσα ακίνητα είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα και να εισηγηθεί τη μεταφορά τους στο Υπερταμείο.
Το έργο σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν αφορά τα εκμεταλλεύσιμα ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων έχει μεταφερθεί τα προηγούμενα χρόνια στην ΕΤΑΔ, αλλά των λοιπών υπουργείων και των εποπτευόμενων από αυτά φορείς. Π.χ., τα ακίνητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 11,6 εκατ. στρέμματα κυρίως χορτολιβαδικά, σύμφωνα με παλαιότερη καταγραφή, του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το οποίο ωστόσο έχει ανακοινώσει δικό του σχέδιο αξιοποίησης και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπου είναι ασαφές αν η τεράστια ακίνητη περιουσία ιδιοκτησίας ΟΣΕ μεταβιβάστηκε ή όχι μαζί με τη ΔΕΚΟ στην Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών του Ταμείου.
Ο ΣΤΟΧΟΣ. Σε αυτά και άλλα ερωτήματα καλείται να απαντήσει η επιτροπή, που φιλοδοξεί έως το φθινόπωρο να έχει φτάσει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα, δίχως φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα καταφέρει και να ξεσκαρτάρει 70.000 τίτλους. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μεταφερθούν φέτος στο Υπερταμείο μόνο κάποιες ομάδες εμπορικά εκμεταλλεύσιμων και κυρίως χωρίς βάρη ακινήτων. Κριτήρια σε αυτή την αξιολόγηση η επιτροπή θα έχει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε ακινήτου (υπάρχουν κάποια που ανήκουν σε υπουργεία αλλά και σε ιδιώτες), τους τίτλους, την ύπαρξη πολεοδομικού φακέλου, τις καταπατήσεις, τις διπλοεγγραφές, καθώς και αν είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα. Στη χειρότερη περίπτωση, η εν λόγω επιτροπή θα προστεθεί στις δεκάδες που έχουν συγκροτηθεί κατά καιρούς προκειμένου να ξεμπλέξουν το κουβάρι της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με πενιχρά αποτελέσματα.
Το έργο της δεν θα αφορά τα ακίνητα όλων των υπουργείων, αφού η περιουσία κάποιων όπως του Εργασίας και των εποπτευομένων από αυτό ασφαλιστικών φορέων έχει εξαιρεθεί από το Υπερταμείο, όπως έχει ανακοινώσει στη Βουλή η Εφη Αχτσιόγλου. Η εικόνα πάντως των ακινήτων του υπουργείου Εργασίας είναι χαρακτηριστική της χαώδους κατάστασης που επικρατεί: από τα συνολικά 1.100 ακίνητα, 50% είναι κενά ή αναξιοποίητα, μόλις 14% από αυτά είναι μισθωμένα και μόνο το 6% αξιοποιείται ως ιδιόχρηση. Από τα οικόπεδα που είναι περίπου 640.000 τ.μ., 21% είναι καταπατημένα, άνω του 60% είναι αναξιοποίητα και μόλις το 1% έχει αξιοποιηθεί.

ΤΟ ΑΜΥΝΑΣ. Οσον αφορά τα ακίνητα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μένει να φανεί αν αυτό θα υλοποιήσει την πρόθεσή του για αυτόνομη αξιοποίησή τους ή όχι. Στην περιουσία του περιλαμβάνονται οικόπεδα, νησιά, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, παλιά πεδία βολής, παλιά αεροδρόμια, λιμάνια και ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των Ταμείων των στρατιωτικών. Τον Ιούνιο του 2016 το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι η αξιοποίηση της περιουσίας θα πραγματοποιηθεί με την παραχώρησή της στους ενδιαφερόμενους επενδυτές από 50 μέχρι 99 έτη, με ετήσιο τίμημα 5% επί του προαναφερόμενου ποσού, κάτι που συνεπάγεται ετήσια έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα είχε αποτιμήσει τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του στα 34 δισ. ευρώ.