«Φρουρά, φρουρά… πού είναι επιτέλους η φρουρά;». Η αγωνιώδης αυτή φράση και κάλεσμα του προεδρεύοντος της Βουλής, παραφρασμένα, αρμόζουν στην κατάσταση της βίας που επικρατεί στο ποδόσφαιρο.
Στις 13-3-2017, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη, έγινε σύσκεψη με εκπροσώπους ομάδων της Σούπερ Λίγκας, της ΔΕΑΒ και της ΕΛΑΣ (βλ. «ΤΑ ΝΕΑ», 14-3-2017, σελ. 25) για θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της βίας. Κατά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, «η σύσκεψη διεξήχθη σε εξαιρετικό και ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη δημιουργία καλύτερου νομικού πλαισίου».
Ομως, παρά το εποικοδομητικό κλίμα της συνάντησης αυτής και τα όσα συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια του τελικού Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου όσο και στον αγώνα των play off ΠΑΟ – ΠΑΟΚ, διέψευσαν και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες.
Παρατηρώντας κανείς τι προηγήθηκε και των δύο αγώνων, δηλ. από την πολιτεία, τις ΠΑΕ, την ΕΠΟ και τη ΔΕΑΒ, οι οποίες αποτελούν τη «φρουρά του ποδοσφαίρου» με τη συνδρομή των παραγόντων-ιδιοκτητών, του οπαδικού Τύπου, των συνδέσμων φιλάθλων και ενίοτε των διαιτητών, διαπιστώνει ότι η «φρουρά» διακατέχεται από αναποφασιστικότητα και ασυνέπεια ως προς την τήρηση και εφαρμογή των νόμων.
Παρά τις συμπλοκές που έγιναν με επικίνδυνα μέσα, ευτυχώς και στις δύο περιπτώσεις δεν θρηνήσαμε θανάτους. Ο τελικός του Κυπέλλου μέχρι τα ξημερώματα της παραμονής του αγώνα ήταν αμφίβολο αν θα γίνει, σ’ ένα γήπεδο που δεν συγκέντρωνε τις απαιτούμενες πραγματικές και νομικές προϋποθέσεις, και τελικά έγινε με τις ευλογίες της πολιτείας.
Αγνωστο παραμένει ποιος άσκησε παρέμβαση στην αρνητική διάθεση του κ. Βασιλειάδη την τελευταία στιγμή να άρει τις αντιρρήσεις του. Ποιος είναι αυτός που αφαίρεσε το δικαίωμα από τον υφυπουργό Αθλητισμού να αγνοήσει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τη διάταξη του άρθρου 1 του Ν. 4326/2015 και για προληπτικούς λόγους να απαγορεύσει τη διεξαγωγή του αγώνα; Και τελικά ποιος κυβερνά το ποδόσφαιρο; Ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση. Ετσι ο τελικός πράγματι «έγραψε ιστορία» κατά την προ του αγώνα ανακοίνωση της ΕΠΟ που αποτελεί μέρος της «φρουράς». Η ιστορία όμως ήταν πολυαίμακτη και κατέληξε σε φιάσκο για την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα της «φρουράς». Οι συνήθεις δικαιολογίες και η επίρριψη ευθυνών στα μέτρα της ΕΛΑΣ δεν είναι δυνατόν να αποτελούν σοβαρούς ισχυρισμούς για την αποφυγή ευθυνών. Επειτα απ’ όλα αυτά και τη μη επιβολή μέχρι και σήμερα καμιάς προβλεπόμενης διοικητικής κύρωσης, ήταν αναμενόμενο να συμβούν τα όσα έγιναν στον αγώνα ΠΑΟ – ΠΑΟΚ και να διακοπεί το παιχνίδι.
Ο Γιάννης Παπαδογιαννάκης είναι δικηγόρος και διετέλεσε γενικός γραμματέας των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και αντιπρόεδρος της ΕΟΕ