Πήγαν για χρέος και έφυγαν χωρίς δόση. Η παρελκυστική πολιτική της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ, οι αυταπάτες για τον τρόπο που διαπραγματεύονται και όλα αυτά που έταζαν –εσωκομματικά –για να δικαιολογήσουν το άλγος του τέταρτου Μνημονίου που οι ίδιοι συνομολόγησαν, έγιναν συντρίμμια στο πρόσφατο Eurogroup.

Kι όμως, ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που πανηγύριζε μόνος του και υποσχόταν αφηγήματα με γραβάτες και ελαφρύνσεις του χρέους. Ηταν μια σειρά πρωτοκλασάτων υπουργών του που παρήλαυναν σε τηλεπαράθυρα και σχεδόν προδιέγραφαν ένα success story. Λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο; Ελεγαν συνειδητά ψέματα; Ή απλώς, ενώ έχουν συμπληρώσει πάνω από δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, επιμένουν να έχουν άγνοια των πραγματικών δεδομένων; Η ψυχρολουσία των κυβερνώντων φανερώνει πως η μακρά αυταπάτη και οι βερμπαλιστικοί στόχοι ενίοτε διακυβεύουν και τα κεκτημένα. Η ομάδα του Μαξίμου φαίνεται να μην καταλαβαίνει πως η χώρα βρίσκεται και με δικές της ευθύνες σε ηλεκτρική καρέκλα. Και το βασικότερο, πως πρέπει να πάψουν να παίζουν με έναν ολόκληρο λαό για να δείξουν πως διαπραγματεύονται.

Η ελάφρυνση του χρέους, απαραίτητη για την ανάταξη της οικονομίας, περνάει από κλίμακες, στάδια, εκπληρώσεις προαπαιτουμένων, σοβαρή διακυβέρνηση, συναινέσεις. Η αξιοπιστία κατοχυρώνεται, κατακτάται και κερδίζεται βήμα βήμα. Στα απομεινάρια μιας ακόμη ήττας, η κυβέρνηση εκπροσωπώντας μια χώρα έδειξε πως απλώς ήταν παρατηρητής, αφού οι μεγάλοι παίκτες, οι εταίροι, έχουν πάψει να την πιστεύουν. Τώρα με την πλάτη στον τοίχο αναζητά το νέο της αφήγημα; Ώς πότε;