Για τις δυνατότητες του φάσματος πολυπλεξίας συζήτησαν χθες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα όσον αφορά τον αριθμό των αδειών που πρέπει να δοθούν. Λευκός καπνός πάντως δεν βγήκε από το ΕΣΡ.

Το Συμβούλιο κάλεσε την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, την ΕΡΤ και την Digea, αλλά και τον καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Χρήστο Καψάλη, ειδικό στον τομέα Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών.

Παρατηρητές των εξελίξεων στο σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών με ενημερώνουν πως υπήρξε σύγχυση ακόμα και ως προς το τι συζητήθηκε. «Σήμερα ουδέν ελέχθη περί αριθμού αδειών» μου έλεγαν οι άνθρωποί μου. Και φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση για τον αριθμό των αδειών γενικότερα.

Κάποιοι μιλούν για τέσσερις έως έξι άδειες, άλλοι υποστηρίζουν ότι το τοπίο σηκώνει από εννέα έως δώδεκα. Ωστόσο ο αριθμός καθορίζεται από το σήμα εκπομπής. Για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας, δηλαδή High Definition, υπάρχει δυνατότητα για το πολύ έξι άδειες, αν όμως μιλάμε για Standard Definition, ο αριθμός αδειών διαμορφώνεται στις εννέα με δέκα άδειες.

Οι εκπρόσωποι των ΕΕΤΤ, ΕΡΤ και ο ακαδημαϊκός σημείωσαν πως με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα δεν μπορούν να διατεθούν περισσότερες από έξι άδειες στα ιδιωτικά κανάλια, για ταυτόχρονη μετάδοση σε HD και SD, με δεδομένες και τις ανάγκες διάθεσης μέρους του φάσματος στις τηλεπικοινωνίες μέχρι το 2020-2022.

Οι εκπρόσωποι της Digea πρότειναν να περάσουμε, ως χώρα, στη νέα τεχνολογία DVB-T2, που ήδη «τρέχει» στην Ευρώπη, ώστε να μπορούν να εκπέμψουν περισσότερα κανάλια. Αλλά μια τέτοια επιλογή, τονίστηκε στη συνάντηση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί πριν περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα –μια τετραετία κατ’ εκτίμηση –για ομαλή μετάβαση.

Σε αυτό το διάστημα οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράσουν αποκωδικοποιητές και τηλεοπτικές συσκευές που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο προωτόκολλο μετάδοσης του ψηφιακού σήματος.