Το σκληρό πακέτο μέτρων των 4,9 δισ. ευρώ το οποίο ψήφισε η συγκυβέρνηση προ ημερών με τον Πρωθυπουργό να προαναγγέλλει καλά νέα στο μέτωπο του χρέους, προβλέποντας μάλιστα ότι σύντομα θα φορέσει γραβάτα, δεν στάθηκε ικανό να οδηγήσει στη λεγόμενη παγκόσμια συμφωνία στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Η συνεδρίαση έληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ να ανακοινώνει ότι το επόμενο ορόσημο για τη συμφωνία τοποθετείται πλέον στις 15 Ιουνίου –στο διάστημα των τριών εβδομάδων που απομένουν έως τότε, υπάρχει η προσδοκία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, εξασφάλισης της συμφωνίας του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και εκταμίευσης της δόσης. Τα όποια μέτρα για το χρέος, εάν κριθεί ότι χρειαστούν, δεν πρόκειται να αποφασιστούν πριν από το τέλος του προγράμματος.
Χθες, όπως είπε ο Ντεϊσελμπλούμ, καταγράφηκε μεγάλη πρόοδος αλλά πρακτικά ούτε συμφωνία για το χρέος υπήρξε ούτε καν συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε μάλιστα ότι από τα 140 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί τα 115…
Παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχθηκε σχετικά με το θέμα, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν τοποθετήθηκε ευθέως για το εάν η συμμετοχή του ΔΝΤ συνιστά προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, δεδομένου ότι στις αρχές Ιουλίου η Ελλάδα καλείται να καλύψει λήξεις ομολόγων ύψους 7 δισ. ευρώ. Προς το παρόν, οι αποστάσεις ανάμεσα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου παραμένουν μεγάλες και η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 3,5%… Στη χθεσινή συνεδρίαση κλείδωσε το δημοσιονομικό μονοπάτι έως το 2022 –οπότε είναι πλέον συμφωνημένο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει σε ετήσια βάση πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ –και εξετάστηκαν, όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, διάφορα εναλλακτικά σενάρια.
Η συνεδρίαση του Eurogroup άρχισε νωρίς το απόγευμα, με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ να χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, προσβλέποντας σε μια κάποια συμφωνία αλλά όχι «τη συμφωνία». Νωρίτερα, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είχε κόψει κάθε κουβέντα αναφορικά με ενδεχόμενες αποφάσεις για το χρέος, πριν από το τέλος του προγράμματος το 2018 και αυτό εφόσον χρειαστεί.
Λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ, δύο εφιαλτικά προσχέδια συμφωνίας είχαν απορριφθεί, το ένα χειρότερο από το άλλο, και η συμφωνία συνέχιζε να αναζητείται.
Στο πρώτο η Ελλάδα καλούνταν να συμβιβαστεί με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια να κυνηγά για 38 χρόνια ακόμα πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ, έως και το 2060.
Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο, ακόμα χειρότερο. Προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια έως το 2060 τα πλεονάσματα θα έπρεπε να είναι της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ.
Με αυτούς τους στόχους και με παράλληλη πρόβλεψη για ανάπτυξη πέριξ του 1,5% (πάντα έως το 2060) τα νούμερα του χρέους θα μπορούσαν να βγουν χωρίς να απαιτείται (έστω και μετά το τέλος του προγράμματος το 2018) νέα παρέμβαση διευθέτησής του.
Η συνεδρίαση του Eurogroup είχε διακοπεί από τις επτά το απόγευμα και οι διαβουλεύσεις γίνονταν ανάμεσα στους ισχυρούς παίκτες. Τόμσεν και Σόιμπλε, Λεμέρ (ο γάλλος υπουργός Οικονομικών) και Ντεϊσελμπλούμ. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι πέρα από τις πολυμερείς συναντήσεις, έγιναν και διμερείς. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η συνεδρίαση του Eurogroup άρχισε και πάλι με ένα ακόμα προσχέδιο συμφωνίας να βρίσκεται στο τραπέζι. Αυτή τη φορά οι συζητήσεις δεν διήρκεσαν πολύ καθώς είχε φανεί πλέον ότι η συμφωνία δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι βρίσκεται κοντά.