Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα ώστε να γίνεται πιο εύκολη η πρόσληψη και η απόλυση προσωπικού από τις επιχειρήσεις, αλλά και να μπορούν μεμονωμένες εταιρείες να διαπραγματεύονται μισθούς με τους εργαζομένους χωρίς να είναι υποχρεωμένες να πραγματοποιούν συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα που θα προσπαθήσει να κερδίσει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας και να πετύχει εκεί που απέτυχαν όλοι οι προκάτοχοί του. Να πείσει τα εργατικά συνδικάτα ότι η απλοποίηση του εργατικού κώδικα θα είναι προς όφελος των εργαζομένων και της οικονομίας. Ηδη ο Μακρόν άρχισε από χθες συνομιλίες με εκπροσώπους των συνδικάτων για το θέμα, οι οποίοι όμως όπως αναμενόταν τού ζήτησαν να μη βιαστεί να προχωρήσει σε αλλαγές. Βασικός στόχος είναι η μείωση της ανεργίας στη Γαλλία που φτάνει πλέον το 9,6%.
Ηταν το πρώτο σημαντικό τεστ για το νέο πρόεδρο και τώρα μένει να φανεί εάν θα προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσής του αυτής ή εάν θα υποκύψει ξανά στα συνδικάτα και στα αριστερά κόμματα της χώρας. Οποιοδήποτε προσχέδιο εργατικής νομοθεσίας δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν τον επόμενο μήνα.
Ως υπουργός Οικονομίας υπό τον προκάτοχό του Φρανσουά Ολάντ, ο Μακρόν είχε προσπαθήσει ξανά να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Είχε μάλιστα ετοιμάσει νέα εργατική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία θα μειώνονταν οι αποζημιώσεις για απόλυση και θα διευκολύνονταν οι εταιρείες να προχωρήσουν σε απολύσεις σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Πολλά από τα στοιχεία της νομοθεσίας αυτής άλλαξαν τότε μετά τις αντιδράσεις των συνδικάτων και ο ίδιος ο Μακρόν αποχώρησε από την κυβέρνηση Ολάντ τον Αύγουστο του 2016.
Η εργατική νομοθεσία της Γαλλίας φτάνει τις 3.000 σελίδες και δεν καθορίζει μόνο αυστηρά εργατικά θέματα όπως είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μισθών και οι διαδικασίες απόλυσης. Καθορίζει επίσης το πόσο πρέπει να διαρκούν τα διαλείμματα για την τουαλέτα ή πόσο μεγάλα πρέπει να είναι τα παράθυρα στους χώρους εργασίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.