Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας για πρώτη φορά μετά το 1989 προχώρησε χθες η Moody’s. Ο οίκος αξιολογήσεων επικαλέστηκε για την απόφασή του αυτή προβλέψεις ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα δεχτεί τα επόμενα χρόνια πλήγμα και ότι τα χρέη θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα, από το Α1 στο Aa3, ήρθε σε μια χρονική περίοδο που το Πεκίνο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί από τη μεγάλη αύξηση του δανεισμού που καταγράφηκε στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το Πεκίνο μπορεί να χρειαστεί να διασώσει πολλές τράπεζες καθώς αυξάνονται συνεχώς τα κόκκινα δάνεια.

Η υποβάθμιση από τη Moody’s προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης της Κίνας. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανέφερε ότι η Moody’s έχει υπερεκτιμήσει τους κινδύνους που υπάρχουν για την κινεζική οικονομία και ότι η υποβάθμιση αυτή βασίζεται σε ακατάλληλη μεθοδολογία.

Το Πεκίνο έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα φέτος την καταπολέμηση των προκλήσεων που έχουν δημιουργηθεί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και την αντιμετώπιση του κινδύνου να δημιουργηθεί φούσκα σε μετοχές ή ακίνητα.

Η Moody’s από την πλευρά της εκτιμά ότι η επιτυχία της προσπάθειας την οποία κάνει η Κίνα να πετύχει τους στόχους για ανάπτυξη που έχει ανακοινώσει θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη χορήγηση άπλετης ρευστότητας στην αγορά. Αυτό όμως δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία.

Τον Μάρτιο του 2016 η Moody’s είχε αλλάξει τις προβλέψεις για τις προοπτικές της οικονομίας της Κίνας από «σταθερές» σε «αρνητικές». Η κίνηση αυτή συνήθως προηγείται της υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας. Το ίδιο έχει κάνει και η Standard & Poor’s, αυξάνοντας τις προβλέψεις ότι σε υποβάθμιση της Κίνας μπορεί να προχωρήσει σύντομα και αυτός ο οίκος αξιολογήσεων.