Σε σταδιακή εκκένωση της δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό προχωρά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά και την κραυγή αγωνίας από οργανώσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες εκεί.
Οι υπεύθυνοι του κέντρου ξεκίνησαν σε πρώτη φάση την ενημέρωση των προσφύγων που διαμένουν στους χώρους του Ελληνικού ότι επίκειται μεταφορά τους σε άλλες δομές και διαμερίσματα τις επόμενες ημέρες.
Την ενημέρωση πραγματοποιεί κλιμάκιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προχωρούν σε καταγραφή των αναγκών των προσφύγων, με στόχο να μεταφερθούν στη συνέχεια σε δομές που θα καλύπτουν τις ανάγκες που οι ίδιοι έχουν δηλώσει.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ενημέρωση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς των ανθρώπων σε δομές. Κύκλοι του υπουργείου χαρακτηρίζουν την επικείμενη μεταφορά «ήπια» και διαβεβαιώνουν ότι η σίτιση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς.
Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει πώς θα εξελιχθεί η επιχείρηση σε περίπτωση που κάποιοι πρόσφυγες αρνηθούν να εγκαταλείψουν τον χώρο.
Μεγάλο ποσοστό των προσφύγων αναμένεται να μεταφερθεί στο νέο κέντρο φιλοξενίας που έχει δημιουργηθεί στη Θήβα, στις εγκαταστάσεις του πρώην κλωστηρίου Σακίρογλου, χωρητικότητας 700 ατόμων.
Ηδη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εντατικοποίησε τη μεταφορά ευάλωτων προσφύγων από το Ελληνικό σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία της Αττικής, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης της δομής. Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκαν 103 άτομα, μεταξύ των οποίων οικογένειες με μωρά και μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα που χρήζουν ιατρικής ή ψυχοκοινωνικής παρακολούθησης και θύματα σεξουαλικής ή έμφυλης βίας. Συνολικά, από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία έχει μεταφέρει σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία 420 ευάλωτα άτομα από το Ελληνικό.
Με βάση τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, στους τρεις χώρους του Ελληνικού (αίθουσα αφίξεων, γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ) παραμένουν 701 άτομα, στην πλειονότητά τους Αφγανοί.