Ο Σόιμπλε παραμένει αισιόδοξος για λύση τον Ιούνιο. Μπορεί το Eurogroup της Δευτέρας να μην κατέληξε σε λύση αλλά «όχι με ευθύνη της Γερμανίας». «Στόχος είναι σε τρεις εβδομάδες να υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» είπε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βασική προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με αυτήν είναι να παραμείνει το ΔΝΤ στην ελληνική βάρκα. «Χρειαζόμαστε και τυπικά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» επανέλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
«Βρεθήκαμε πολύ κοντά, θα μπορούσαμε να έχουμε λύση τη Δευτέρα, ήταν σχεδόν όλα έτοιμα» λέει στα «ΝΕΑ» πηγή του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των εξελίξεων στο Eurogroup. Κατά την τρίωρη διακοπή των εργασιών έγιναν πολλές επιμέρους διαβουλεύσεις. Ο Σόιμπλε δεν περίμενε ότι θα τελείωνε άκαρπη η συνεδρίαση, ήταν διατεθειμένος να μείνει για ώρες ακόμα στις Βρυξέλλες. Μεσολάβησε όμως το τηλεφώνημα που έκανε στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επιστρέφοντας στους ομολόγους του ανακοίνωσε ότι δεν συμφωνεί στον συμβιβασμό με το ΔΝΤ. Η ουσία του συμβιβασμού ήταν να πει το ΔΝΤ ένα επίσημο κατ’ αρχήν Ναι σε πρόγραμμα με την Ελλάδα, αλλά λεφτά να δώσει στο τέλος του προγράμματος, όταν θα γίνει η οριστική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση το απέρριψε γιατί θα γύριζε ο Τσακαλώτος στην Αθήνα χωρίς ούτε ένα μέτρο για το χρέος. Υπήρχε περίπτωση να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο;
«Οχι» απαντούν από το επιτελείο του Σόιμπλε, «συγκεκριμένα νούμερα για το χρέος δεν θα πάρουν». Μέτρα για το χρέος, αν και εφόσον χρειαστεί, θα έρθουν στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, όπως έχει αποφασιστεί στο Eurogroup του Μαΐου 2016. Μέχρι τότε τρέχει το ισχύον πρόγραμμα, το οποίο διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για την εξόφληση των χρεών της. Ηδη ο ESM έλαβε και εφαρμόζονται τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Μακροπρόθεσμα η Ελλάδα έχει διασφαλίσει πολύ χαμηλά επιτόκια για τα δάνειά της. Ολα αυτά είναι επιχειρήματα που χρησιμοποιούν χώρες οι οποίες αντιδρούν στη λήψη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας. Και δεν είναι μόνο ο Σόιμπλε και η Γερμανία, αλλά και χώρες που πέρασαν από προγράμματα όπως η Ισπανία, η οποία στο μεταξύ επιστρέφει νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο τα δάνεια του προγράμματος.
Το ντιλ με το ΔΝΤ που θα προταθεί και στο επόμενο Eurogroup τον Ιούνιο, δεν θα απέχει πολύ από αυτό που απέρριψε η Αθήνα τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση Τσίπρα αυτοπαγιδεύτηκε. Χωρίς συμφωνία στη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει και εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό ήταν ήδη γνωστό, θα έπρεπε να το γνωρίζει και η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο χρόνος δουλεύει εις βάρος της, όχι εις βάρος του Σόιμπλε.
ΚΡΙΤΙΚΗ. Δεν ιδρώνει το αφτί του Σόιμπλε με σχόλια όπως το χθεσινό της αριστερής «TAZ», που ζητούσε την παραίτησή του. Ούτε πτοείται από τις επιθέσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του SPD Γιοχάνες Καρς, ο οποίος κάνοντας τον δικό του προεκλογικό αγώνα τον κατηγόρησε χθες για «εξαπάτηση» και «τεχνάσματα».
Η διαφορά του Σόιμπλε με το ΔΝΤ οφείλεται στις απαισιόδοξες προβλέψεις του Ταμείου που αν επαληθευτούν, προεξοφλούν ουσιαστικά την αποτυχία του τρέχοντος προγράμματος.
Οι προβολές της πορείας της ελληνικής οικονομίας που κάνει το ΔΝΤ για τα επόμενα 40 χρόνια είναι «βουντού» είχε πει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Το υπενθύμισε χθες ο εκπρόσωπός του, αποφεύγοντας να ρίξει το βάρος του μπλοκαρίσματος στον Σόιμπλε, παρά την κριτική που του είχε ασκήσει τις προηγούμενες ημέρες. Με την κριτική αυτή στο ΔΝΤ συμφωνεί και το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι συχνά το Ταμείο έπεσε έξω στις προβλέψεις του.