Ακόμη μια αυταπάτη αποδείχθηκαν για την κυβέρνηση οι αντιστάσεις απέναντι στο σχέδιο Σόιμπλε για το χρέος. Χρειάστηκε να περάσει μόλις μια μέρα μετά το Eurogroup ώστε ο Πρωθυπουργός να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί συμβιβαστικά η ελληνική πλευρά, στο φινάλε των διαπραγματεύσεων, την πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Πρόταση που είχε αρχικά απορρίψει μετ’ επαίνων και με τη στήριξη και άλλων εταίρων, όπως διαβεβαίωναν κυβερνητικές πηγές.
Με τον χρόνο να τρέχει εις βάρος της έως τις 15 Ιουνίου και το επόμενο Eurogroup, η κυβέρνηση κατανοεί πως τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν και το αφήγημα φαίνεται να αλλάζει ξανά, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από το χρέος στην έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Παράλληλα, με τυχόν αποδοχή της πρότασης Σόιμπλε, «θολώνει» η προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
«Στρατηγικός στόχος είναι η χώρα, με το πέρας του τρίτου Μνημονίου, να έχει τη σταθερή δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είτε μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε να πάρουμε» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο επισκέφθηκε στο πλαίσιο της «περιοδείας» του στα υπουργεία.
Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, έσπευδαν αργότερα να διευκρινίσουν πως δεν υπάρχει αλλαγή γραμμής και πως «αν ήταν να έχουμε αποδεχθεί την πρόταση, θα το είχαμε κάνει προχθές», αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι για την Αθήνα η πρόταση Σόιμπλε δεν βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. Ερμήνευαν μάλιστα τα λόγια Τσίπρα ως μια διαπίστωση πως ακόμη και με τη λύση που προτάθηκε στο Eurogroup η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές. «Η πρόταση απορρίφθηκε και όχι μόνο από εμάς, καθώς δεν θεωρήθηκε αντίστοιχη των περιστάσεων» έλεγαν οι ίδιες πηγές, επιμένοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση.
ΕΚΚΛΗΣΗ… Χθες βράδυ, από τη Θεσσαλονίκη και το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ο Τσίπρας επανέλαβε την έκκλησή του προς τους εταίρους να προχωρήσουν σε μια συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους: «H Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται αυτή τη στιγμή μια καθαρή λύση. Μια λύση που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιλύει τον γόρδιο δεσμό» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με την προκαταβολική νομοθέτηση των μέτρων της περιόδου 2019-2020 υλοποιήθηκε ο ένας από τους δύο όρους για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ο δεύτερος είναι η διευθέτηση του χρέους, καλώντας έτσι τους εταίρους «να ικανοποιήσουν αυτή τη συνθήκη» και υπενθυμίζοντας πως «ήταν η ίδια η Ευρώπη ή, μάλλον, κάποιοι από τους εταίρους μας που απαιτούν τη συμμετοχή του Ταμείου».
Ο Τσίπρας, τόσο κατά την ομιλία του στο ΥΠΕΝ όσο και στον ΣΒΒΕ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μετά τις 15 Ιουνίου θα έχουμεεναλλασσόμενες καλές και θετικές ειδήσειςγια την οικονομία και για τον σχεδιασμό της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης» και πρόσθεσε ότι «μια σαφής λύση με χρονικό βάθος θα δημιουργήσει τον καθαρό δημοσιονομικό δρόμο, που θα επιτρέψει μια πιο επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική και στοχευμένες, προωθητικές φοροελαφρύνσεις».
ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση στις τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν έως το επόμενο Eurogroup, ο Πρωθυπουργός θα έχει σήμερα την ευκαιρία για επαφές με ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη του συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία, ενώ παραμένει άγνωστο εάν τελικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει –εκτός από το photo opportunity –σύντομο τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Στον καμβά των εξελίξεων ήρθε να προστεθεί μια δήλωση – έκπληξη από τον Νίκο Παππά, ο οποίος ζήτησε εθνική συνεννόηση για το χρέος. «Η συνεννόηση και ο συντονισμός των δυνάμεων είναι κάτι το απαραίτητο» δήλωσε (Real FM) ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, διαπιστώνοντας πάντως ότι «δεν είναι τέτοιο το πολιτικό κλίμα».
Τελευταία Νέα