Επιφυλάξεις σχετικά με τη διάταξη που επιτρέπει την επιχορήγηση του μουσουλμανικού τεμένους από την αλλοδαπή, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη παρέμβασή του στη Βουλή, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι θα στηρίξει το σχετικό άρθρο αν διασφαλιστεί ο κρατικός έλεγχος για τις πηγές χρηματοδότησής του.
O κ. Μητσοτάκης είπε οτι, όπως είναι η διάταξη στο νομοσχέδιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από Νομικά Πρόσωπα της αλλοδαπής. Πρόσθεσε: «Πρέπει απολύτως να είμαστε σίγουροι ότι θα διασφαλιστεί η πηγή και η προέλευση των χρημάτων για τη λειτουργία του τεμένους […]. Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, σημείωσε: «Να την αποσύρετε τη διάταξη περί χρηματοδότησης ή να την ξαναδιατύπωσατε με τρόπο τέτοιο, ώστε να διασφαλιστεί ο κρατικός έλεγχος που θα επεκτείνεται στην πηγή της χρηματοδότησης».
Νωρίτερα, η λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους και η άρνηση των ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν το σχετικό άρθρο, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, που αφορά τον τρόπο επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, στο οποίο είναι ενσωματωμένο το άρθρο.
Το ΚΚΕ, δια του εισηγητή του Γιάννη Δελλή, έκανε σαφές ότι θα υπερψηφίσει το άρθρο 5 για το τέμενος στην Αθήνα, γιατί «απλά πρέπει να λειτουργήσει», όπως είπε.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Κατσίκης επανέλαβε την αρνητική θέση του κόμματός του για υπερψήφιση, ενώ επιτέθηκε φραστικά σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη καταλογίζοντάς τους υποκρισία. «Η θέση μας είναι σαφής, σταθερή και διαχρονική και θα ήταν ασυμβίβαστο να το υπερψηφίσουμε όταν το 2016 είχαμε καταψηφίσει την ίδρυση και κατασκευή του» τόνισε και πρόσθεσε: «Ένας ακόμα σημαντικός λόγος για την καταψήφισή του είναι το γεγονός ότι η λειτουργία του θα επιβαρύνει τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό».
Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Κατσίκης αντέτεινε πως το κόμμα του «έχει το προνόμιο να ψηφίζει κατά συνείδηση και αυτή είναι η διαφορά του με τα άλλα κόμματα».
Απαντώντας στις επικρίσεις της εισηγήτριας της ΝΔ Νίκης Κεραμέως που χαρακτήρισε «παράδοξο οι ΑΝΕΛ να καταψηφίζουν και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις να το υπογράφει» ο κ. Κατσίκης σημείωσε: «Ο κύριος Ζουράρης είναι συνεπής στην προηγούμενη άποψη και θέση του για το μουσουλμανικό τέμενος. Υπερψήφισε την κατασκευή και λειτουργία του το 2016. Η θέση του παραμένει ίδια και τώρα γι αυτό σήμερα υπογράφει το νομοσχέδιο».
Σχολιάζοντας τις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί ιδιότυπης συγκυβέρνησης δύο κομμάτων διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων, ο κ. Κατσίκης ανέφερε ότι η κατασκευή και λειτουργία του Τεμένους είναι ευθυγραμμισμένη και συμβατή με την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι οι ΑΝΕΛ σέβονται την άποψή του.
«Mε το άρθρο 5 δοκιμάστηκε το συγκολλητικό στοιχείο της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» επισήμανε, από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση του Ποταμιού: «Οι μάσκες έπεσαν. Κάποιοι χθες, την κρίσιμη ώρα έφυγαν από την πίσω πόρτα και την καυτή πατάτα σήκωσαν όσοι βάζουν το εθνικό χρέος πάνω από το κομματικό συμφέρον. Δεν υπάρχει δημοκράτης α λα καρτ».
Το Ποτάμι, πάντως, από χθες, ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει το άρθρο για τη λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους.
Σήμερα, ο εκπρόσωπός του Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι το κόμμα του με τη στάση του έως σήμερα έχει αποδείξει ότι στηρίζει ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου επιτέθηκε φραστικά στους ΑΝΕΛ κατηγορώντας τους για μικροπολιτική τακτική και επιλεκτική συναισθηματική συνείδηση. «Η ανεξιθρησκεία, αν το πιστεύεις, πρέπει και να φαίνεται. Εσείς κάνετε μικροπολιτική. Αν δεν σας αρέσει, να φύγετε από την κυβέρνηση» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματός της, η κ. Μεγαλοοικονόμου επανέλαβε ότι το κόμμα της είναι υπέρ της λειτουργίας του τεμένους, ζητώντας ταυτόχρονα ορισμένες αποσαφηνίσεις.
Πολιτική και κοινωνική ωριμότητα από τα κόμματα ζήτησε ο Γαβρόγλου
Την ανάγκη να επιδείξουν όλα τα κόμματα, πολιτική και κοινωνική ωριμότητα στο θέμα της οικοδόμησης και λειτουργίας του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με αλλαγές στην εκπαίδευση.
«Έχει σημασία η οικοδόμηση και λειτουργία του τεμένους. Η οικοδόμηση του δεν ταυτίζεται με την λειτουργία του. Πρέπει να δείξουμε πολιτική και κοινωνική ωριμότητα όταν έχουμε τόσο κόσμο και στην Αττική και στη χώρα που είναι μουσουλμάνοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακόμα, ο υπουργός Παιδείας κάλεσε όλα τα κόμματα «να εκφράσουν την βούληση τους, ώστε να λυθεί το θέμα του μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό», για την δημιουργία του οποίου ομόφωνα η εκκλησία της Ελλάδος, έχει παραχωρήσει 20 στρέμματα.
Διευκρίνισε παράλληλα ότι το υπουργείο Παιδείας αναμένει την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων για τον εργολάβο που λόγω οικονομικών προβλημάτων έχει πτωχεύσει, ώστε να δοθεί δυνατότητα να απομακρυνθούν τα μηχανήματα που υπάρχουν και να ξεκινήσουν οι εργασίες.
«Όπως είναι σεβαστό το δικαίωμα για τον λατρευτικό χώρο το ίδιο σεβαστό είναι και το δικαίωμα να ταφεί κάποιος εκεί που θέλουν οι δικοί του και πολύ σύντομα ελπίζουμε να το καταφέρουμε», πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.