Οι έγκυοι με άπνοια στη διάρκεια του ύπνου μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και εισαγωγής στο νοσοκομείο, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Οπως ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας (ATS2017) που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον, εξέτασαν στοιχεία από περισσότερες από 1,5 εκατ. γυναίκες οι οποίες είχαν μείνει έγκυοι την περίοδο 2010-2014.
Οι 15.000 από αυτές, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με υπνική άπνοια, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα, όπως ανάγκη για υστερεκτομή, προεκλαμψία, διαβήτη κυήσεως ή ακόμα και καρδιακή ανεπάρκεια. Είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία στην εντατική, καθώς και να παραμείνουν στο νοσοκομείο επί πέντε ημέρες κατά μέσον όρο, έναντι τριών που έμειναν όσες έγκυοι δίχως άπνοια χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω προβλήματος στην κύησή τους.
«Τα ευρήματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν έκπληξη ακόμα και στους γιατρούς διότι συνήθως, όταν μιλάμε για αποφρακτική υπνική άπνοια, σκεφτόμαστε μεσήλικους άνδρες και όχι εγκύους», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ghada Bourjeily, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Brown του Ρόουντ Αϊλαντ.
Ωστόσο, «οι σωματικές αλλαγές της εγκυμοσύνης επίσης μπορεί να την προκαλέσουν, ιδίως αν η γυναίκα είχε περιττά κιλά πριν μείνει έγκυος, δεδομένου ότι οι πιθανότητες εκδήλωσής της αυξάνονται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία και με το σωματικό βάρος».
Η υπνική άπνοια προκαλεί παροδικές διακοπές της αναπνοής που έχουν ως επακόλουθο να διακόπτεται προσωρινά η παροχή οξυγόνου στον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να εξηγεί τη συσχέτιση με τις αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών στην κύηση.
Οι ερευνητές τονίζουν πως τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν ότι η άπνοια είναι η αιτία των επιπλοκών αυτών, ούτε πως όλες οι έγκυοι με άπνοια θα εκδηλώσουν επιπλοκές. Υποδηλώνουν, όμως, πως ίσως υπάρχει κάποια συσχέτιση. Επομένως «αν είστε έγκυος και ο σύντροφός σας λέει ότι ροχαλίζετε δυνατά το βράδυ ή διακόπτεται απότομα το ροχαλητό σας, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας», συνιστά η δρ Bourjeily.