Μια πετυχημένη ιδέα δεν έχει τέλος. Γι’ αυτό και η τέταρτη διοργάνωση του αρχιτεκτονικού μαραθωνίου «Αφετηρίες» ξεκινά αύριο στο Μουσείο Μπενάκη. Ο «Παρθενώνας και τα πλυντήρια μετάλλων της κλασικής –ύστερης αρχαιότητας», ιδιωτικές κατοικίες, πειραματικές δομές συλλογικής κατοίκησης, πάρκα, χώροι πολιτισμού και λουτρά συνθέτουν το πρόγραμμα της ημερίδας. Οι «Αφετηρίες» συγκεντρώνουν τους νέους αρχιτέκτονες, εκείνους κάτω των 45 ετών, για να παρουσιάσουν τα έργα του παρελθόντος ή του παρόντος που τους εμπνέουν και επηρεάζουν τον τρόπο που κάνουν οι ίδιοι αρχιτεκτονική σήμερα. Η διοργάνωση είναι μια παραγωγή του αρχιτεκτονικού περιοδικού «Δομές» και της διαδικτυακής βιβλιοθήκης έργων ελληνικής αρχιτεκτονικής Δομές Index –www.domesindex.com.

Η αυριανή ημερίδα με την οποία κλείνει ο πρώτος κύκλος των «Αφετηριών» περιλαμβάνει τις εισηγήσεις 45 ελλήνων αρχιτεκτόνων που θέτουνστο επίκεντρο της δικής τους έμπνευσης και εξέλιξηςέργα μεγάλων αρχιτεκτόνων, όπως, μεταξύ άλλων, των Ικτίνου και Καλλικράτη, Αντρέα Παλαντίνο, Λε Κορμπιζιέ, Εντουάρντο Σούτο ντε Μούρα, Ζαν Νουβέλ, Γιάννη Λιάπη. Ελεύθεροι να επιλέξουν οποιοδήποτε έργο, του παρελθόντος, σύγχρονο ή ουτοπικό, ο καθένας θα παρουσιάσει στη διάρκεια οκτώ λεπτών κτίρια που προέρχονται από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία.

Οι επιλογές τους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων από την αρχαιότητα έως και σήμερα: ιδιωτικές κατοικίες (από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως και σήμερα, συμπεριλαμβομένων και κατοικιών από κινηματογραφικές ταινίες), περίπτερα εκθέσεων, μουσεία και πολιτιστικοί χώροι, εκκλησίες και ναοί, λουτρά και πάρκα.

Η ημερίδα απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές εσωτερικού χώρου και τοπίου, φοιτητές, καλλιτέχνες, πολιτικούςμηχανικούς,αλλάκαι σε όσουςασχολούνται με την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν, ενώ δέκα πανεπιστημιακοί καθηγητές Αρχιτεκτονικής πρόκειται να σχολιάζουν και να συνοψίζουν την παρουσίαση κάθε εισηγητή. Μέσα από το πρόγραμμα «Αφετηρίες» έχουν παρουσιαστεί συνολικά 124 έργα από 190 νέους έλληνες αρχιτέκτονες, τα οποία συγκεντρώνονται σε δύο τόμους. Ο πρώτος τόμος έχει ήδη κυκλοφορήσει από τις «Δομές», ενώ ο δεύτερος πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.

INFO

«Αφετηρίες» 4 , 27/6 στο Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Από 9.30 έως 19.00 με ελεύθερη είσοδο.