«Λόγω απρόβλεπτων γεγονότων πρέπει να ματαιώσουμε την εκδήλωση. Θα ακολουθήσουν περισσότερες πληροφορίες». Με αυτήν τη λακωνική ανακοίνωση, που στάλθηκε μέσω μέιλ, το Ινστιτούτο Μπρίγκελ (ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά θινκ τανκ που εξειδικεύεται στα οικονομικά και έχει πρόεδρο τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ) ενημέρωσε τους ενδιαφερομένους πως το κλειστό event που είχε αναγγείλει για την 8η Ιουνίου στις Βρυξέλλες με τίτλο «Ποιο θα είναι το επόμενο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας;» δεν θα πραγματοποιηθεί. Θα ήταν μια εκδήλωση για μέλη μόνο του Μπρίγκελ και με μοναδικό ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο φυσικά θα μπορούσαν να θέσουν ερωτήσεις. Και θα ήταν και off the record. Κοινώς ό,τι θα λεγόταν εκεί θα έμενε εκεί. Τι έγινε άραγε και ακυρώθηκε; Από το επιτελείο του Μητσοτάκη απαντούν το ίδιο λακωνικά. «Απλά δεν έβγαινε το πρόγραμμα του αρχηγού». Μάλιστα. Θα έχει πιο σημαντικά πράγματα να κάνει ο αρχηγός από το να αναλύσει στους ξένους πως «η Ελλάδα σκοπεύει να επανεπινοήσει τον εαυτό της, ιδίως ενόψει του κινδύνου διαρθρωτικής στασιμότητας που απειλεί την παγκόσμια οικονομία».
Τροπολογία
Υπάρχει μια τροπολογία διά πάσαν νόσον. Ακόμη και για τα συνειδησιακά προβλήματα των συριζαίων βουλευτών. Μια εβδομάδα μετά την –κατά την αντιπολίτευση –κάτι παραπάνω από πανηγυρική ψήφιση του τέταρτου Μνημονίου, 28 βουλευτές της πρώτη φορά Αριστεράς θυμήθηκαν ότι δεν συμφωνούν με τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει απελευθέρωσητων απολύσεων εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία. Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για την ίδια ρύθμιση στην οποία ψήφισε «παρών» η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Από μια –sic –δική της προσωπική ανάγκη να τιμήσει τον πρόωρα χαμένο αδελφό της Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ. Ανάμεσα στους υπογράφοντες την τροπολογία φιγουράρουν μεγάλες μορφές του κινήματος όπως η Ελένη Αυλωνίτου, η Αννα Βαγενά, ο Τάσος Κουράκης, ο Γιώργος Πάντζας, ο Πάνος Σκουρολιάκος και φυσικά ο Νίκος Φίλης. Κακώς, πάντως, σχολιάστηκαν αρνητικά οι εθνοπατέρες. Η κίνησή τους αυτή είναι τελείως μέσα στο συριζαϊκό ρεπερτόριο. Θα μπορούσε ακόμη και να εκληφθεί ως μια βελτιωμένη εκδοχή της πρωθυπουργικής απειλής «δεν θα εφαρμόσουμε αυτά που ψηφίσαμε». Οπότε αντί να ψάχνει κανείς τα κίνητρα της «ανταρσίας», θα ήταν καλύτερα να αποδεχθεί πως ικανοποίησαν και αυτοί οι 28 μια δική τους προσωπική ανάγκη: να αυτοσυστήνονται ως αριστεροί.
Ομάδα
«Επιτρέψτε μου να μιλήσω περισσότερο συναισθηματικά ως ένας άνθρωπος που μεγάλωσε δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Είμαι ένας άνθρωπος που το πατρικό του είναι δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι κανενός. Είναι όλων ημών των ανθρώπων που μεγαλώσαμε με τον θρύλο της ομάδας, που μεγαλώσαμε με την παράδοση της ομάδας και που παρακολουθούμε όπου και να είμαστε την επίδοση της ομάδας». Ετσι ξεκίνησε η απάντηση σε μια ερώτηση για την κόντρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Ιβάν Σαββίδη. Ποια δηλώνει οπαδός του ΠΑΟΚ; Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη στα ερτζιανά του Πρακτορείου FM. Πάλι καλά που δεν άρχισε να τραγουδάει «Πέρασες τη ζωή σου μαύρος/ Την άλλη μισή λευκός/ Τζάκσον, ζεις/ /Για πάντα ΠΑΟΚτσής» για να μας πείσει.
Forbes
Ηρθαν τα ύστερα του κόσμου; Ρωτάω γιατί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε συνέντευξη στην ιστοσελίδα liberal.gr. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά. Οπότε η έκπληξη δεν βρίσκεται εκεί. Ούτε στην ατάκα πως «αντί ο Τσίπρας να φορέσει γραβάτα, όπως έλεγε μετά το Eurogroup, του πήραν και τα σώβρακα». Ειρήσθω εν παρόδω, αυτό με τις γραβάτες και τα σώβρακα το βρήκε τόσο πετυχημένο που το ξαναείπε, λίγο παρακάτω, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να αποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας την πρόταση Σόιμπλε. Τέτοιου είδους ρητορική την περιμένει κανείς από τον επικεφαλής της ΛΑΕ. Η έκπληξη ήταν στη λαφαζανική απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 ώς και το 2060. «Αυτό το θαύμα», είπε, «ακόμη κι ο Χριστός να κατέβαινε ξανά στη Γη, δεν θα κατάφερνε να το κάνει. Χθες σε άρθρο του ο “Forbes” με τίτλο “Η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της” διακωμωδεί τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια». Ναι, ο Λαφαζάνης διαβάζει «Forbes». Λέτε να είναι και συνδρομητής των «Financial Times»;