Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έσωσε τελικά την «παρτίδα» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ψηφίζοντας (μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ) τη διάταξη για το ισλαμικό τέμενος στον Βοτανικό, σε αντίθεση με τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ οι οποίοι, όπως σας είχα προαναγγείλει, την καταψήφισαν. Αν δεν υπερψήφιζε η ΔΗΣΥ το επίμαχο άρθρο 5 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στο οποίο εντάχθηκε (νομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια), θα έπρεπε να αφαιρεθεί!
Κι αυτό, γιατί υπήρξε μια αναπάντεχη εξέλιξη στη διαδικασία της ψήφισης επί των άρθρων του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Σας την καταγράφω αναλυτικά: ενώ θεωρείτο βέβαιη η στήριξη της εν λόγω ρύθμισης από Το Ποτάμι, όπως προέκυπτε άλλωστε από τις πάγιες θέσεις του αλλά και από τις τοποθετήσεις του στην Επιτροπή, ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός τήρησε εντέλει στάση επιφύλαξης.
Οπως είπε κατά την ψηφοφορία, Το Ποτάμι λέει Ναι στη διάταξη για το τέμενος, αλλά επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.
Αναγκαστικά υπήρξε σχεδόν ακαριαία αντίδραση από Το Ποτάμι, κύκλοι του οποίου ξεκαθάριζαν δίχως περιστροφές ότι η στάση του κόμματος είναι υπέρ της επίμαχης διάταξης, αποδίδοντας τη στάση του βουλευτή είτε σε σχήμα λόγου είτε σε λάθος! Είναι ενδεικτικό του μπάχαλου που προκάλεσε ο Ψαριανός ότι λίγο νωρίτερα ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ρωτούσε τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι τόσο χαμηλά στην αξιακή σας κλίμακα τα θέματα των δικαιωμάτων που τα παραβλέπετε για να συγκυβερνάτε με τους ΑΝΕΛ και να έρχεται Το Ποτάμι και το κάθε Ποτάμι να σας ξελασπώνει;».
Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο twitter: «Το Ποτάμι θα ψηφίσει για το ισλαμικό τέμενος. Δεν παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν τα παζαρεύει. Ακροδεξιοί και εθνικιστές ας πουν όχι».
Κατά της διάταξης τάχθηκε εκτός των ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, ενώ επιφυλάχθηκαν ακόμα η ΝΔ, το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων.