Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον πραγματικότητα και αναμένεται να επηρεάσει πολλούς τομείς. Η δημόσια υγεία –που συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής -, οι υδάτινοι πόροι, η βιοποικιλότητα και οι υποδομές είναι μόνο μερικοί από αυτούς.
Η Ελλάδα και ευρύτερα η Μεσόγειος θεωρούνται από τις πλέον ευπαθείς περιοχές του πλανήτη εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης της θερμοκρασίας, της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων –όπως είναι οι έντονες βροχοπτώσεις και οι καύσωνες -, αλλά και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Για τη μείωση και αντιμετώπιση του κλιματικού ρίσκου οι ειδικοί προτείνουν, μεταξύ άλλων, προετοιμασία του συστήματος υγείας, σωστό χωροταξικό σχεδιασμό σε παράκτιες περιοχές και ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Ο αντίκτυπος στον άνθρωπο από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που πολλοί, ενδεχομένως, να πιστεύουν.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον μια κακή πραγματικότητα, αφού σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στην Ελλάδα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο 2.500 άνθρωποι.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τρία εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Γιατί; Επειδή το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα…
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στη χώρα μας είναι κοινό μυστικό πως στο περιβάλλον υπάρχουν ανοιχτές πληγές. Κακές πολιτικές, δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο αλλά και μη επαρκείς έλεγχοι είναι από τους βασικότερους λόγους που έχουν συμβάλει στη μη επούλωσή τους. Και η οικονομική κρίση «άνοιξε» περισσότερο αυτές τις πληγές…