Πριν από 12 χρόνια, η ολιγόλεπτη απουσία της μητέρας από το σπίτι έδωσε την ευκαιρία στον εν διαστάσει σύζυγό της να αρπάξει τη μόλις 3 1/2 ετών Εύα και να τρέξει για το αεροδρόμιο. Η πρώτη επικοινωνία που είχε η μητέρα μετά την εξαφάνιση του παιδιού ήταν όταν πια πατέρας και κόρη είχαν ήδη φτάσει στη Βρετανία.
Η περιπέτεια της εξαφάνισης, λόγω γονικής αρπαγής, της μικρής Εύας είχε τότε αίσιο τέλος. Η μητέρα της ύστερα από παρότρυνση της Αστυνομίας απευθύνθηκε στο Χαμόγελο του Παιδιού. Τρεις μήνες μετά κι αφού έγιναν όλες οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες, η μικρή Εύα επέστρεψε στην Ελλάδα. Από τότε το κορίτσι αυτό, που σήμερα είναι πια 15 ετών, συμμετέχει κάθε χρόνο στην ημερίδα για τα εξαφανισμένα παιδιά που διοργανώνει το Χαμόγελο.
Το Amber Alert. Η 25η Μαΐου είναι αφιερωμένη σε εκείνα τα παιδιά που εξαφανίζονται. Αλλωστε, κάθε δύο λεπτά χάνεται και ένα παιδί κάπου στον κόσμο. Οι εξαφανίσεις παιδιών δεν είναι, όμως, φαινόμενο που συναντάται μόνο εκτός συνόρων.
Από τις 24 Ιουλίου του 1991 μέχρι και σήμερα, η μητέρα του Μπεν Νίνταμ αναζητά τον γιο της, το ξανθό αγοράκι με το εκ γενετής καφέ σημάδι πάνω από το δεξί γόνατο, που ήταν μόλις 21 μηνών όταν εξαφανίστηκε από το ορεινό χωριό Ηρακλής της Κω. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, μια άλλη υπόθεση εξαφάνισης συγκλονίζει το πανελλήνιο. Τον Φεβρουάριο του 2006, μετά την προπόνησή του στο μπάσκετ, χάθηκαν τα ίχνη του Αλεξ Μεσχισβίλι από τη Βέροια. Αυτή η εξαφάνιση έγινε η αιτία για να υλοποιηθεί στη χώρα μας το Amber Alert Hellas, το εθνικό συντονιστικό πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ή απαγωγής ανηλίκων, το οποίο ενεργοποιείται από το Χαμόγελο του Παιδιού με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τα στατιστικά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός, το 2016 στη Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 έγιναν 6.149 κλήσεις που αφορούσαν εξαφανίσεις παιδιών. Ο Οργανισμός χειρίστηκε 170 περιστατικά εξαφάνισης παιδιών –εκ των οποίων τα 33 ήταν παιδιά προσφύγων –κι από αυτά προχώρησαν σε δημοσιότητα για 47, παιδιά ενώ για 9 ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas. Μάλιστα, 8 στα 10 παιδιά που είχαν εξαφανιστεί, μετά τις απαιτούμενες διαδικασίες, εντοπίστηκαν. Για το πρώτο τετράμηνο του 2017 οι κλήσεις που έλαβαν οι άνθρωποι του Χαμόγελου και αφορούσαν εξαφανίσεις παιδιών έφτασαν τις 3.052, ενώ τα περιστατικά που χειρίστηκαν ήταν 45. Οι υποθέσεις εξαφανίσεων που είχαν αίσια κατάληξη, με τα παιδιά να εντοπίζονται, άγγιξαν το 91%.
«Βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε παιδί – θύμα εξαφάνισης, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πάντα με σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχοντας τις υπηρεσίες προκειμένου να βρεθεί το παιδί που εξαφανίστηκε και να γυρίσει ασφαλές στην οικογένειά του, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος» σημειώνει ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος.
Από τις αρχές του χρόνου έως τις 15 Μαΐου, βάσει των επίσημων στοιχείων της Αστυνομίας, ο αριθμός των εξαφανισθέντων ανηλίκων έφτασε τους 125, εκ των οποίων αναζητούνται ακόμη οι 24. Αντίστοιχα, το 2016, 241 ανήλικοι εξαφανίστηκαν, ωστόσο οι 204 εντοπίστηκαν από τις Αρχές. «Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεύρεσης στην Ευρώπη κι ένα από τα υψηλότερα σε παγκόσμιο επίπεδο» υπογραμμίζει ο αστυνομικός υποδιευθυντής Νικόλαος Ζερβακάκος, τμηματάρχης του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων.
Οι γονικές αρπαγές. Παιδιά ηλικίας 13-18 ετών και κυρίως κορίτσια στην εφηβεία είναι το προφίλ των ανηλίκων που εξαφανίζονται στη χώρα μας. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι σχέσεις και η ισορροπία μέσα στην οικογένεια παίζουν σημαντικό ρόλο και πολλές φορές οι δυσλειτουργίες στους κόλπους της οικογένειας είναι η αιτία που οδηγεί το παιδί να φύγει από το σπίτι. Το γεγονός ότι –βάσει των στοιχείων –εξαφανίζονται περισσότερα κορίτσια κάνει τους ειδικούς να μιλούν για φυγές εφήβων. «Σε αυτό συμβάλλουν οι σχέσεις τους με το άλλο φύλο αλλά και το γεγονός ότι συχνά είναι πιο εύκολο να παρασυρθούν και ιδιαίτερα μέσω Διαδικτύου» εξηγούν.
Σημειώνεται ότι στις Γραμμές 116000, που λειτουργούν σε 31 ευρωπαϊκά κράτη, από το 2011 υπήρξαν περισσότερο από ένα εκατομμύριο κλήσεις για εξαφανισμένα παιδιά. Μάλιστα, οι γονικές αρπαγές αποτελούν τη δεύτερη κατηγορία εξαφανίσεων με ποσοστό 23%, ενώ το 2016 οι φυγές παιδιών από το οικογενειακό περιβάλλον αποτέλεσαν το 57% των περιστατικών εξαφανίσεων παιδιών.
Κατηγορηματικός, πάντως, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού για τις αρπαγές παιδιών από τρίτους. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρπαγές από τρίτα άγνωστα άτομα που κυκλοφορούν σε μαύρα τζιπ! Υπάρχουν γονικές αρπαγές όπου –δυστυχώς –τα παιδιά είναι τα θύματα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους».