Ένα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μας προστατεύουν από τον καρκίνο του ήπατος, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Εξετάζοντας στοιχεία από 26 κλινικές μελέτες με περισσότερους από 2,25 εκατομμύρια συμμετέχοντες, οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σάουθαμπτον και του Εδιμβούργου κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο καφέ πίνει κανείς, τόσο πιο προστατευμένος είναι, με ανώτατο όριο τα πέντε φλιτζάνια.

Το εύρημα αυτό, έσπευσαν να διευκρινίσουν, προστίθεται σε εκείνα που υποδηλώνουν ότι ο καφές μπορεί να ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση BMJ Open,θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσον επηρεάζει ο καφές, με ή χωρίς καφεΐνη, τις πιθανότητες εκδηλώσεως ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, το οποίο αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου του ήπατος (αντιπροσωπεύει το 85% έως 90% των κρουσμάτων).

Έτσι, επέλεξαν μελέτες που είχαν δημοσιευθεί μεταξύ 2002 και 2015 σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι επτά από αυτές είχαν διεξαχθεί στην Ευρώπη, οι πέντε στην Ιαπωνία και δύο στις ΗΠΑ, ενώ κάποιες είχαν πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν πίνουν καφέ, όσοι πίνουν έστω και ένα φλιτζάνι την ημέρα έχουν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες αναπτύξεως ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα ο κίνδυνος μειώνεται κατά 35% και με πέντε ή περισσότερα κατά το ήμισυ.

Προστατευτική δράση, αν και λίγο μικρότερη, ασκεί ο ντεκαφεϊνέ καφές, γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως δεν είναι η καφεΐνη αυτή που δρα ευεργετικά.

«Ο καφές παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία και τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι σε αυτά προστίθενται και ωφέλιμες επιδράσεις στο ήπαρ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Όλιβερ Κένεντι, από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον.

«Δεν λέμε, όμως, ότι όλοι πρέπει να αρχίσουν να πίνουν πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για τις δυνητικές επιπτώσεις της τόσο υψηλής κατανάλωσης καφέ, την οποία πρέπει να αποφεύγουν ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι έγκυοι.

»Όπως και να ’χει, τα ευρήματά μας αποτελούν σημαντική εξέλιξη, δεδομένης της αυξανόμενης επίπτωσης του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος παγκοσμίως».

«Η μελέτη μας έδειξε ότι ο καφές μειώνει την κίρρωση του ήπατος και επίσης τον καρκίνο με έναν δοσοεξαρτώμενο τρόπο, ευρήματα που επιβεβαιώνουν ότι ο καφές με μέτρο μπορεί να αποτελεί ένα θαυμάσιο φυσικό φάρμακο», συνηγόρησε ο καθηγητής Πήτερ Χαίυς, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα αναπτύσσεται συνήθως σε ανθρώπους με κίρρωση του ήπατος εξαιτίας χρόνιας ηπατίτιδας Β ή C, αλκοολισμού ή/και μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ εξαιτίας της κακής διατροφής και της παχυσαρκίας.

Εξαιτίας αυτών των αιτιών, η συχνότητα του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος αυξάνεται διαρκώς και έως το 2030 υπολογίζεται ότι θα έχει διπλασιαστεί παγκοσμίως, φθάνοντας τα 1,2 εκατομμύρια νέα κρούσματα ετησίως.