Από ωραία, μεγάλα λόγια και ευχολόγια, δεν έχω παράπονο: Χορτάσαμε! Μόλις προχθές ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη γνωριμία του με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες του είπε: «Σε παρακολουθώ. Εχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό. Τα πάτε περίφημα. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, με υπέροχους ανθρώπους».

Χθες ήταν η σειρά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που βέβαια δεν φείδεται ποτέ λόγων καλών για την προσπάθειά μας. «Τιμώ το θάρρος και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου στην Ταορμίνα της Σικελίας, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

«Αυτή τη φορά, δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που συζητούσαμε προηγουμένως για αυτήν» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα τα πάει καλά και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι σπουδαίο έθνος και οφείλουμε να σεβόμαστε το έθνος αυτό».
…και τα όρια της προπαγάνδας

Παράλληλα, όμως, μεγάλη έκταση πήρε στα ελληνικά μέσα την Τετάρτη σχόλιο της γερμανικής «Tageszeitung» («taz») για το τελευταίο Eurogroup, στο οποίο η αριστερή εφημερίδα ζητούσε ούτε λίγο ούτε πολύ την κεφαλή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επί πίνακι. Κυβερνητικά στελέχη παρέπεμπαν ολημερίς στο συγκεκριμένο σχόλιο μιλώντας για ομοβροντία γερμανικών μέσων κατά του Σόιμπλε. Η αλήθεια βέβαια είναι άλλη, όπως μου είπε από το Βερολίνο ο ανταποκριτής μας Γιώργος Παππάς.

Πράγματι έγινε σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας από το SPD λόγω προεκλογικού αγώνα. Και πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο της χώρας επισήμαναν ότι για πρώτη φορά δεν είναι υπεύθυνη των καθυστερήσεων η Ελλάδα αλλά η κόντρα μεταξύ Σόιμπλε – ΔΝΤ. Ανέλυσαν μάλιστα λεπτομερώς το ντιλ ανάμεσά τους για να ξεμπλοκάρει η εκταμίευση.

Αλλά η εικόνα ομοβροντίας κατά του Σόιμπλε είναι τουλάχιστον παραπλανητική. Γιατί είναι άλλο η ανάλυση της «αυτοπαγίδευσης» του Σόιμπλε με το ΔΝΤ και την απόφαση του Μπούντεσταγκ και άλλο η γενίκευση ενός συγκεκριμένου σχολίου επειδή εξυπηρετεί επικοινωνιακά την κυβέρνηση.

Τη συγκεκριμένη ημέρα όλοι ασχολούνταν με την αποκάλυψη της «Χάντελσμπλατ» για τα τρία σενάρια λύσης. Κανένας με το σχόλιο στην «taz», η οποία είναι μεν καταξιωμένη εφημερίδα στο αριστερό φάσμα, αλλά με πολύ μικρότερη κυκλοφορία από τις παγγερμανικές εφημερίδες για να ταυτιστεί με το σύνολο του γερμανικού Τύπου. Οχι άλλο τίποτα, αλλά στο τέλος θα διαπιστώσουν ξανά ότι «διάβαζαν» λάθος την πραγματικότητα.

Τετ α τετ Κοτζιά-Αϊντα

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένω να μάθω τι θα προκύψει από τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα, στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, ο Νίκος Κοτζιάς με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα. Αυτό γιατί στο Κυπριακό όχι μόνο δεν υπάρχει εξέλιξη, αλλά αν κρίνω από τα όσα ανέφερε ο νορβηγός αξιωματούχος, το ματς έχει λήξει.

«Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωµατίας του πηγαινέλα» ανέφερε ο Αϊντα µετά τον νέο γύρο επαφών που ειχε µε τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, την εβδοµάδα που µας πέρασε.