Τον χειμώνα συνεχίζουν να επικαλούνται στην κυβέρνηση για τα απανωτά ηλεκτροσόκ που προκάλεσαν στους καταναλωτές οι φουσκωμένοι λογαριασμοί τους οποίους πήραν στα χέρια τους τούς προηγούμενους μήνες. Το είπε προ ημερών ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το επανέλαβε χθες μιλώντας στον Ant1 και ο Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας ότι το παρατεταμένο κρύο οδήγησε σε αυξημένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, με αποτέλεσμα πολλοί να ανέβουν κλίμακα κατανάλωσης και επομένως να επιβαρυνθούν με την υψηλότερη χρέωση.

Στην ίδια ακριβώς γραμμή, ο υπουργός Ενέργειας υποσχέθηκε ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς μέσω αλλαγών των κλιμακίων της ΔΕΗ, ούτως ώστε κάθε φορά που κάποιος τα υπερβαίνει να μην επιβαρύνεται προοδευτικά, δηλαδή να πληρώνει με μεγαλύτερη χρέωση μόνο για το υπερβάλλον ποσό και όχι για όλη την ενέργεια που κατανάλωσε.

Δύο απορίες: η πρώτη είναι γιατί τόσο καιρό ουδείς από τους αρμοδίους, όπως η ΡΑΕ ή το υπουργείο Ενέργειας, δεν φρόντισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, παρά έρχονται τώρα, κατόπιν εορτής, να μιλήσουν για πιο προοδευτικές κλίμακες και εξορθολογισμό. Η δεύτερη είναι τι θα συμβεί φέτος το καλοκαίρι, εφόσον οι θερμοκρασίες ανέβουν, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές διατρέχουν τον κίνδυνο να επαναληφθεί ό,τι συνέβη τον περασμένο χειμώνα.

Και ραντεβού Τσίπρα

Με αφορμή γενικότερα το θέμα της ΔΕΗ και της τύχης της, το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης και παρόντος του αρμόδιου υπουργού Σταθάκη έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Πρωθυπουργό ότι «αποτράπηκε το σχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ» και «προστατεύονται από ενδεχόμενη πώληση οι υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής της Επιχείρησης».

Ο Τσίπρας, που φαίνεται πως μετά τους βουλευτές περιλαμβάνει στο «μασάζ» και περιφερειάρχες, πρότεινε με την ευκαιρία στον Καρυπίδη τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στην περιοχή, ενώ είδηση βγήκε σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση: το πρώτο περιφερειακό συνέδριο θα γίνει στην περιοχή, προκειμένου η Δυτική Μακεδονία να αναπτυχθεί σε ενεργειακή «καρδιά» της χώρας και να εξασφαλιστεί –όπως λέει το Μαξίμου –φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τους καταναλωτές. Εκτός αν ενσκήψει ξανά βαρύς χειμώνας, όπως σας έγραφα στο ξεκίνημα…