Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την επιλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων, μετά την κήρυξη από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικού του σχετικού νόμου Μπαλτά, δεν ήταν προγραμματισμένη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της στον χώρο της παιδείας, κατηγορώντας την ότι «βάζει τη διχαστική λογική στην εκπαίδευση χωρίς να έχει κανένα σχέδιο». «Ξέρετε τι θέλετε να ελέγξετε, αλλά δεν ξέρετε τι θέλετε να φτιάξετε» είπε, κάνοντας ακόμα λόγο για «αυτοσχεδιασμούς, πασαλείμματα και προχειρότητες».
Οπως είπε για την επιλογή των διευθυντών, η κυβέρνηση «επαναφέρει την αρχαιότητα ως σημαντικό κριτήριο». «Πίσω λοιπόν στην επετηρίδα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα υψηλά προσόντα και οι δεξιότητες» σημείωσε. Οσον αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης, είπε ότι «βεβαίως χρειαζόμαστε συνεντεύξεις, αλλά οργανωμένες στο αυστηρό πλαίσιο του νόμου και όχι συνεντεύξεις – αφορμή να επιλέξει η διοίκηση αυτούς που προτιμά».
Πυρά εξαπέλυσε και για την πολιτική στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κάνοντας λόγο για «βαθύ και αξεπέραστο συντηρητισμό» και «παρωχημένες ιδεοληψίες που μας γυρίζουν στον προηγούμενο αιώνα, ενώ αναφερθείς στο όραμα και το σχέδιο της ΝΔ για την παιδεία είπε ότι αυτό στηρίζεται στα εξής: «Ελευθερία, αυτονομία, αξιοκρατία, αξιολόγηση, διαφάνεια». «Θα ξαναφτιάξουμε την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με πυρήνα το ελεύθερο και αυτόνομο σχολείο» τόνισε.

Πήρε φόρα ο Φίλης
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επέλεξε χαμηλούς τόνους για να απαντήσει στον πρόεδρο της ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι «μίλησε για την ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου» ξεδιπλώνοντας τη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού, αλλά το κύριο βάρος της απάντησης σε αυτόν σήκωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος τον κατηγόρησε για «συνειδητές επιθέσεις κατά του δημόσιου σχολείου», επισημαίνοντας ότι στην ομιλία του δεν υπήρχε ούτε μια φορά η λέξη «δημόσιο σχολείο» και ότι αυτό που περιέγραψε ο Μητσοτάκης ήταν «το μοντέλο των σχολείων των πολλαπλών ταχυτήτων, των καλών και των κακών σχολείων, μηχανισμών που αναπαράγουν τις κοινωνικές ανισότητες».
«Αυτή είναι η εκπαιδευτική πολιτική της Θάτσερ», είπε, «όχι με διευθυντές εκπαιδευτικούς, αλλά μάνατζερ χωρίς σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία, αλλά πιστοποιημένη διοικητική ικανότητα».

Συναίνεση για το τέμενος
Παρά τις διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες που συγκρούστηκαν για τα θέματα της παιδείας, προέκυψε συναίνεση στο θέμα του τεμένους. Ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να αποσύρει τη διάταξη για τη λειτουργία του νομικού προσώπου που θα λειτουργεί το ισλαμικό τέμενος στον Βοτανικό, προκειμένου να υπάρξει σοβαρή συζήτηση για τη διασφάλιση και τις εγγυήσεις ως προς τις πηγές χρηματοδότησής του.
Ο Γαβρόγλου ανταποκρίθηκε άμεσα και απέσυρε τη σχετική παράγραφο προκειμένου να υπάρξει διακομματική διαβούλευση, κάτι που χαιρετίστηκε από την εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως. Ετσι, η ΝΔ υπερψήφισε το σχετικό άρθρο, όπως και όλα τα άλλα κόμματα, πλην των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, η οποία βρήκε άλλη μια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσει ρητορική μίσους κατά των μουσουλμάνων και των προσφύγων.

Επιστολή Ψαριανού
Μένω λίγο ακόμα στο θέμα του τεμένους και της προχθεσινής ψηφοφορίας στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς χθες έλαβα επιστολή/δήλωση από τον βουλευτή του Ποταμιού Γρηγόρη Ψαριανό. Τι έγραψα επί λέξει, το διαβάσατε: «Ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός τήρησε εντέλει στάση επιφύλαξης. Οπως είπε κατά την ψηφοφορία, Το Ποτάμι λέει Ναι στη διάταξη για το τέμενος, αλλά επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια», εξού και το επίμαχο άρθρο 5 πέρασε από την Επιτροπή προς την Ολομέλεια χάρη στις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης, γεγονός που ανέδειξε χθες με δήλωσή της και η Φώφη Γεννηματά.
Αφού λοιπόν ξεπεράσω τους (κατ’ ελάχιστο υπερβολικούς) χαρακτηρισμούς του Ψαριανού, που αποδίδω στην ενόχλησή του για την λέξη «μπάχαλο», κι αφού υπογραμμίσω ότι πουθενά δεν χρησιμοποίησα τη λέξη «διαφοροποίηση», φιλοξενώ ευχαρίστως το ζουμί της διευκρίνισής του: «Η θέση μας είναι απολύτως ξεκάθαρη και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Ζητούσαμε, στηρίζαμε και ψηφίζουμε την κατασκευή του τεμένους και την ολοκλήρωσή του από την πρώτη στιγμή. Στην Επιτροπή είπαμε Ναι στο τέμενος με επιφύλαξη για τις λεπτομέρειες, τους όρους, τις προϋποθέσεις, το ΔΣ, που η σχιζοφρενής αριστεροδεξιά κυβέρνηση μαγειρεύει όπως μόνο αυτή γνωρίζει».

Τροπολογία για «τα μάτια»
Επιστρέφω στο νομοσχέδιο για την παιδεία, για να σας πω ότι δεν έγινε αποδεκτή από τον Γαβρόγλου, όπως ήταν φυσικό, η τροπολογία των 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Φίλης, με την οποία ουσιαστικά προσπαθούσαν να… πάρουν πίσω τη θετική ψήφο τους στο άρθρο 56 του πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα. Διαβάστε σχετικά και το σχόλιο της Καρολίνας Παπακώστα στο «Στίγμα».