Η πρώτη παραίτηση από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα μέτρα είναι γεγονός. «Δράστης» ο Χάρης Γολέμης, ο οποίος, εκτός από μέλος της ΚΕ του κόμματος, ήταν πρόεδρος του κομματικού Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Φέρεται μάλιστα να έχει αποστείλει επιστολή στην ηγεσία του κόμματος στην οποία εκφράζει τη διαφωνία του με τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, τη συμφωνία με τους δανειστές και τα μέτρα που ψηφίστηκαν. Λεπτομέρεια με σημασία: Ο Γολέμης ανήκει στην ομάδα των 53+, η οποία είχε εκφράσει μεν αντίστοιχες ενστάσεις, αλλά ουδείς ώς τώρα από τα μέλη της είχε διαφοροποιηθεί ανοιχτά.

Οκτώ χρόνια χωρίς τον Παπαγιαννάκη

Σήμερα συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από τον θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, του ανθρώπου που, μετά τον Λεωνίδα Κύρκο, ταυτίστηκε περισσότερο απ’ τον οποιονδήποτε με την ανανεωτική Αριστερά. Ταυτίστηκε όμως και με την κοινή λογική. Εντόπιζε συγκεκριμένα προβλήματα, πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις. Και πάνω απ’ όλα, ήταν ένας δημοκράτης ευρωπαϊστής που απεχθανόταν την εσωστρέφεια και τον λαϊκισμό –δεν τον ένοιαζε να είναι μειοψηφία. Σήμερα, με τον Λουκά Παπαδήμο στο νοσοκομείο, η ψύχραιμη ματιά του και η στάση του λείπουν περισσότερο από ποτέ. Ομως από τότε κάθε χρόνο το ίδιο λέμε. Και είναι αλήθεια.

Για την Ευρώπη και τη Σοσιαλδημοκρατία

Το Πολιτικό Εργαστήριο της ΔΗΜΑΡ, όπως σας είχα γράψει, οργάνωσε χθες το απόγευμα στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης συζήτηση με θέμα «Ελληνες Σοσιαλιστές και Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία». Η εκδήλωση συνέπεσε με την απόπειρα κατά του Λουκά Παπαδήμου και ξεκίνησε με όλους τους συμμετέχοντες να εκφράζουν τη θλίψη και τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση.

Το ακροατήριο περιελάμβανε εκπλήξεις: πέρα από τον οικοδεσπότη πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο στο αμφιθέατρο βρέθηκαν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης παρέα με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο και τον Στέφανο Ξεκαλάκη. Στην άλλη πλευρά ήταν ο Χρήστος Πρωτόπαπας (λέτε να μίλησαν οι του ΠΑΣΟΚ μεταξύ τους;), ενώ σε διπλανές θέσεις κάθονταν ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης (Κινήσεις Πολιτών), ο Παναγιώτης Βλάχος (Το Ποτάμι), ο Νίκος Μπίστης και πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ.