Σε σύγχυση εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση με αφορμή το θέμα του χρέους, συνεχίζοντας να επινοεί εχθρούς και ενώ το γενικότερο κλίμα βαραίνει η χθεσινή επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου.

Παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου καταλόγισε μέσω διαρροών προσπάθεια αντεθνικής προπαγάνδας στα μέσα ενημέρωσης, με τον ισχυρισμό ότι κατασκευάστηκε η είδηση πως ο Πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη και αποδέχθηκε την πρόταση Σόιμπλε για το χρέος, οι αντιφατικές δηλώσεις συνεχίζονται. Χθες ήταν σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου να χαρακτηρίσει την ίδια πρόταση ως βάση για διαπραγμάτευση.

«Είναι μια καλή βάση εκκίνησης. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο απαιτείται είναι μια καθαρή λύση» είπε (Star) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ως προς το περιεχόμενό της, ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αποτελεί μια βάση συζήτησης, την οποία δέχονται όλοι και δεν πρόκειται για μια πρόταση αποκλειστικά του κ. Σόιμπλε».

Η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει το «παράθυρο» που άνοιξε ο Πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του για αποδοχή της πρότασης του γερμανού υπουργού Οικονομικών, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει το Μαξίμου. Ούτως ή άλλως, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως είτε επικρατήσει αυτή η πρόταση είτε η κυβέρνηση πετύχει άλλη συμφωνία, ο βασικός στόχος είναι η έξοδος στις αγορές.

Η ρητορική της κυβέρνησης συνοψίζεται έτσι στην «καθαρή λύση», το κέντρο βάρους της οποίας ωστόσο αφίσταται σταδιακά του χρέους και εστιάζει στην έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος. Οι λόγοι μάλλον είναι εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας χρειάζονται άλλοθι για τα μέτρα που ψήφισαν.

Ο ίδιος ο Τσίπρας είχε, άλλωστε, πει σε ανύποπτο χρόνο, πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή, πως «ψηφίζουμε τα μέτρα για να πάρουμε το χρέος», ενώ στη συνέχεια, την παραμονή της, εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος για λύση με τις πρόβες γραβάτας. Την ίδια στιγμή, ξεθωριάζει και η προοπτική της κατάργησης των μέτρων της περιόδου 2019-2020, εάν δεν δοθεί λύση για το χρέος και αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, λόγω αντιρρήσεων των εταίρων.

«Αγκάθι» το QE. Ενα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι η προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE). Αποδοχή της πρότασης Σόιμπλε σημαίνει ότι χάνεται το QE, αλλά το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα επέρχεται και με ένα πιθανό ναυάγιο στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Στην ένταξη στο QE έχει επενδύσει επικοινωνιακά και πρακτικά η κυβέρνηση, για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ οι αγορές και τα ελληνικά ομόλογα, μετά το Eurogroup της Δευτέρας, χάνουν το έδαφος που είχαν κερδίσει στο αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Την αμηχανία της κυβέρνησης καταγράφουν και τα πρακτικά της συνεδρίασης του Eurogroup, τα οποία δημοσίευσε το euro2day.gr. Βάσει αυτών, επιβεβαιώνεται η απόρριψη της πρότασης Σόιμπλε με εντολή Τσίπρα, αλλά και η ανησυχία Τσακαλώτου για πολιτική κρίση στην Ελλάδα, εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση. Γεγονός που οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών να ζητήσει περισσότερο χρόνο από τους εταίρους.

Η απάντηση Σόιμπλε, ωστόσο, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, καθώς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να υποστηρίζει πως δύσκολα θα υπάρξει καλύτερη λύση. Από τα ίδια κείμενα διαφαίνεται πως μάλλον η κυβέρνηση εκτίμησε λανθασμένα τη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, καθώς η στάση τους στο Eurogroup έδειξε πως μάλλον ήταν σε συνεννόηση.