Την πρωτοφανή απόφαση να σταματήσει, τουλάχιστον προσωρινά, να μοιράζεται με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφορίες γύρω από τη τζιχαντιστική επίθεση της Δευτέρας στο Μάντσεστερ έλαβε χθες η αστυνομία της πόλης, δείχνοντας και στην πράξη την οργή της για το μπαράζ διαρροών σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης –που όπως καταγγέλθηκε επανειλημμένως «παραβλάπτουν τις έρευνες». Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επισήμανε πως ήταν μια «ανεξάρτητη» απόφαση των αστυνομικών Αρχών. Η ίδια η Τερίζα Μέι διαμαρτυρήθηκε προσωπικά για το θέμα στον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη χθεσινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντάς του το προφανές πως οι πληροφορίες που μοιράζονται οι βρετανικές με τις αμερικανικές Αρχές «έχουν τεράστια σημασία και αξία και πρέπει να παραμένουν εμπιστευτικές». Αυτή τη φορά, ο αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δήλωσε ότι οι διαρροές είναι «άκρως ανησυχητικές» και εκπροσωπούν «σοβαρή απειλή» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, είπε πως ζήτησε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες υπηρεσίες να αρχίσουν έρευνα και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του «θα διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση». «Δεν υπάρχει σχέση πιο πολύτιμη για εμάς από την ειδική σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία» επισήμανε. «Αυτές οι διαρροές είναι απαράδεκτες και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να σταματήσουν» τόνισε στη συνέχεια ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης.
Βρετανοί αναλυτές και αξιωματούχοι επισήμαιναν ότι δεν είναι πρώτη φορά που υπάρχουν διαρροές από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς παρόμοια φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2005 στο Λονδίνο. Οι τελευταίες διαρροές όμως θεωρούνται «πρωτοφανείς σε έκταση, συχνότητα και εν δυνάμει κόστος». Μόλις δύο ώρες μετά την επίθεση με τους 22 νεκρούς στη Manchester Arena τη νύχτα της Δευτέρας, το αμερικανικό δίκτυο NBC μετέδιδε ότι οι βρετανικές Αρχές υποψιάζονταν επίθεση αυτοκτονίας. Το επόμενο πρωί το CBS αποκάλυψε το όνομα του βομβιστή, του 22χρονου Σαλμάν Αμπέντι. Ακολούθησαν όλα τα βιογραφικά του στοιχεία, η λιβυκή καταγωγή του κ.ο.κ. Και το βράδυ της Τετάρτης, ενώ η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών είχε δημοσιοποιήσει την ενόχλησή της, οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» δημοσίευσαν φωτογραφίες του πυροκροτητή και υπολειμμάτων της «ισχυρής, εξεζητημένης», γεμάτης βίδες και παξιμάδια βόμβας που πυροδότησε ο καμικάζι καθώς και του σακιδίου μέσα στο οποίο την είχε τοποθετήσει. Για τη βρετανική αστυνομία, ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.
Πάντως, και οι ίδιες οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναμένεται να δεχθούν κριτική. Γιατί, σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», άνθρωποι που γνώριζαν τον Αμπέντι είχαν προειδοποιήσει τις Αρχές για τις εξτρεμιστικές του απόψεις. Προς το παρόν, ωστόσο, το βάρος πέφτει στις έρευνες. Επειδή, παρά τις οκτώ «σημαντικές συλλήψεις» που είχαν γίνει μέχρι χθες στη Βρετανία και τα «πολύ σημαντικά ευρήματα» από τις εφόδους και τις έρευνες σε κατοικίες, οι Αρχές εκτιμούν ότι μένει να εντοπιστούν «και άλλοι ύποπτοι» «και άλλο υλικό» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βομβών –για αυτό και ο συναγερμός στη Βρετανία παραμένει στο κόκκινο. Οι Αρχές προσπαθούν να διαλευκάνουν τους δεσμούς που ενδεχομένως είχε ο Αμπέντι με τρομοκρατικά δίκτυα ανά την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Ηδη ο μικρότερος αδελφός του και ο πατέρας του έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Τρίπολη της Λιβύης, τη χώρα καταγωγής του, όπου ο Σαλμάν Αμπέντι είχε ταξιδέψει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.
Οι γερμανικές Αρχές επιβεβαίωσαν χθες ότι τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση ο Αμπέντι είχε ταξιδέψει αεροπορικώς στο Ντύσελντορφ, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ετσι, ερευνούν κατά πόσον είχε έρθει σε επαφή εκεί με γερμανούς ισλαμιστές. Και το ζήτημα της Συρίας παραμένει ανοιχτό: αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες στο CNN πως ο Σαλμάν Αμπέντι πιθανότατα έλαβε κάποια εκπαίδευση από το ISIS κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Συρία τους μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης. Τουρκική πηγή είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Αμπέντι πέρασε μεν από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης επιστρέφοντας στην Ευρώπη από «τρίτη χώρα», επισήμανε ωστόσο πως η χώρα αυτή δεν είναι η Συρία και «τίποτα δεν δείχνει» ότι είχε μεταβεί εκεί.

Ο άνδρας με το καπέλο

Οι βρετανικές Αρχές ερευνούν και την πιθανότητα να ήταν ο Σαλμάν Αμπέντι μέλος ενός μεγαλύτερου τρομοκρατικού πυρήνα που περιελάμβανε και τον Μοχάμεντ Αμπρινί, άλλως γνωστό ως «άνδρα με το καπέλο», που συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι όπως και στις Βρυξέλλες. Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της αμερικανικής Βουλής, Μάικ ΜακΚόλ, δήλωσε χθες ότι η βόμβα που πυροδότησε ο Αμπέντι περιείχε την ίδια εκρηκτική ύλη –TATP –με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.