Οι διαγώνιες πτυχές στους λοβούς των αυτιών ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη αυξημένου κινδύνου εκδηλώσεως εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρουν επιστήμονες από το Ισραήλ.
Οι επιστήμονες εξέτασαν 241 ανθρώπους οι οποίοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό, διαπιστώνοντας ότι περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις είχαν τέτοιου είδους πτυχές!
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην Αμερικανική Επιθεώρηση Ιατρικής (AJM)η πτυχή του Φρανκ όπως είναι η επιστημονική ονομασία της είναι μία διαγώνια πτυχή που αρχίζει από την περιοχή του τράγου (είναι η περιοχήπερίπου στο μέσον του τμήματος του αυτιού που ενώνεται με το κεφάλι) και φθάνει έως την άκρη του λοβού, υπό γωνία 45 μοιρών.
Η πτυχή αυτή μπορεί να έχει διαφορετικό βάθος και επομένως σοβαρότητα, ενώ μεγάλες μελέτες την έχουν συσχετίσει με τη στεφανιαία νόσο και την περιφερειακή αγγειοπάθεια.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πτυχή δημιουργείται όταν υπάρχει στένωση των αρτηριών, η οποία έχει ως συνέπεια να μειώνεται η παροχή αίματος στους λοβούς και έτσι η ελαστικότητα του δέρματος.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 241 συναπτούς ασθενείς οι οποίοι εισήχθησαν με εγκεφαλικό επεισόδιο σε ένα συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο. Οι 153 έπασχαν από ισχαιμικό εγκεφαλικό (είναι ο πιο συχνός τύπος και οφείλεται σε στένωση αρτηρίας του εγκεφάλου) και οι 88 από αιμορραγικό εγκεφαλικό.
Συνολικά, οι 190 από τους 241 ασθενείς (το 78,8%) είχαν την πτυχή του Φρανκ στα αυτιά τους. Απ’ όσους είχαν ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι 112 (το 73,2%) είχαν την πτυχή και απ’ όσους είχαν πάθει αιμορραγικό εγκεφαλικό οι 78 (το 88,6%).
Οι διαφορές είναι τόσο σημαντικές ώστε οι ερευνητές γράφουν στο άρθρο τους ότι η πτυχή του Φρανκ μπορεί να προβλέπει τα εγκεφαλικά επεισόδια και γι’ αυτό θα πρέπει να αξιολογείται στους ασθενείς με κλασικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Ωστόσο έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν πως θα εκδηλώσουν οπωσδήποτε εγκεφαλικό όσοι έχουν αυτή την πτυχή, ακριβώς όπως δεν παθαίνουν εγκεφαλικό όλοι οι υπερτασικοί ή όλοι όσοι έχουν πολύ υψηλή χοληστερόλη.