Ποσοστό στη γερμανική εταιρεία κατασκευής χημικών για ειδικές χρήσεις Lanxess απέκτησε ο Ουόρεν Μπάφετ. Η εταιρεία General Reinsurance του αμερικανού δισεκατομμυριούχου εξαγόρασε το 3% της γερμανικής εταιρείας και πλέον ο Μπάφετ είναι ένας από τους έξι μεγαλύτερους μετόχους της.

Ο Μπάφετ είναι ο πρόεδρος και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Berkshire Hathaway. Είναι επίσης ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία την οποία το Bloomberg υπολογίζει σε 74,5 δισ. δολάρια. Το τελευταίο διάστημα η Berkshire Hathaway αναζητά συνεχώς επενδύσεις στη Γερμανία. Πέρυσι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας Wilhelm Schulz, η οποία κατασκευάζει εξαρτήματα για σωλήνες. Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία έχει επίσης τον έλεγχο και της εταιρείας χημικών Lubrizol στις ΗΠΑ.

Η Lanxess βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης χάρη στις προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου της Ματίας Ζάχερτ. Το αφεντικό της Lanxess έχει βάλει στόχο να κάνει τη γερμανική εταιρεία μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στην κατασκευή ειδικών προσθέτων για λιπαντικά και επιβραδυντικά καύσης. Πέρυσι η Lanxess είχε προχωρήσει σε εξαγορά της εταιρείας χημικών Chemtura έναντι 2,4 δισ. δολαρίων, ενώ προχώρησε σε συνεργασία και με τη Saudi Aramco.

Η General Reinsurance της Berkshire Hathaway εξαγόρασε το ποσοστό 3% της Lanxess στις 19 Μαΐου, αλλά ανακοινώθηκε επίσημα χθες. Την ημερομηνία εκείνη οι μετοχές της εταιρείας τις οποίες είχε η εταιρεία General Reinsurance είχαν αξία περίπου 180 εκατ. δολαρίων.

Η Lanxess είναι πρώην θυγατρική της γερμανικής εταιρείας χημικών Bayer. Στα προϊόντα της περιλαμβάνονται εντομοκτόνα, ειδικά χημικά που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές και χημικά για δέρματα. Η Lanxess είχε αναφέρει ότι μετά τις πρόσφατες εξαγορές στις οποίες προχώρησε θα επανεξετάσει τη στρατηγική της με στόχο να πετύχει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη.