Μια ολόκληρη εποχή πήρε μαζί του ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που έφυγε στα ενενήντα εννέα του χρόνια. Μια εποχή μύθων και μεγάλων πολιτικών ανδρών. Αναμφισβήτητο, μεγάλο πολιτικό μέγεθος και ζυμωμένος σε έναν ολόκληρο αιώνα, συνδέθηκε, ταυτίστηκε και καθόρισε τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου και πέραν των διαφωνιών, αντιρρήσεων, κριτικής, ενίοτε και μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων που προκάλεσε ανήκει στην χορεία εκείνων που συνέβαλαν στην εμπέδωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Σύνθεση, μετριοπάθεια και ρεαλισμός μέχρι κυνισμού είναι τρία στοιχεία που μπορεί κάποιος να διακρίνει στην πορεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Θα ήταν άδικο επίσης να μην υπογραμμιστεί η τεράστια συνεισφορά του στην οργανική ένταξη και σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τους θεσμούς της. Η νεότερη Ιστορία θα αποτιμήσει τους κύκλους και τις διαφορετικές εποχές που ο εκλιπών πρωταγωνίστησε άλλοτε θετικά και άλλοτε πάλι όχι και άρα και την παρουσία του ιδίου. Το βέβαιο είναι πως σύσσωμο το δημοκρατικό πολιτικό τόξο αναγνωρίζει πως μιλώντας για εκείνον και τη γενιά του περιγράφεται ένα άλλο επίπεδο πολιτικής, συγκρότησης και καλλιέργειας στο κομμάτι των ιδεών και της εφαρμογής τους.

Βεβαίως, τα προβλήματα που και εκείνη η γενεά –και άρα ο Μητσοτάκης –επιχείρησαν να λύσουν είναι πάλι παρόντα. Παρότι ο αιώνας άλλαξε. Η επικράτεια όμως των κεκτημένων που σήμερα αναμετρώνται, οι διαφορετικές πλατφόρμες, υπήρξε και δική του υπόθεση. Εχει και τη δική του σφραγίδα. Σε μια συγκυρία που αναζητείται σύνθεση και συναίνεση, ο Μητσοτάκης ήταν ένας εξ αυτών που τα έζησαν όλα και μερίμνησαν να αμβλυνθούν οι διαιρέσεις.