Μπαλάκι οι ευθύνες, αμφισβητήσεις μέσω διαρροών στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. σε μια ύστατη προσπάθεια να καλυφθεί γκάφα για το πού τελικά υποτίθεται ότι ελέγχθηκε, από ποια μηχανήματα πέρασε ο τρομοφάκελος από τον οποίο κινδύνευσε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Ενα γαϊτανάκι ασαφειών και δικαιολογιών σχετικά με το αν υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού του συγκεκριμένου τύπου φακέλων-παγίδων από τα μηχανήματα ανίχνευσης έδωσε το τελικό στίγμα στη σοβαρότατη υπόθεση του τρομοφακέλου που έσκασε στα χέρια του Παπαδήμου. Και όλο αυτό το παρασκήνιο σχετικά με αδράνεια, ευθύνες, αναποτελεσματικού και ελλιπούς ελέγχου εκτυλίχθηκε, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το θρίλερ της αποστολής τρομοφακέλων και σε άλλους παραλήπτες.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ. Οσο καθυστερεί το τελικό κείμενο της προκήρυξης για την ανάληψη ευθύνης για την αποστολή της δέσμης τρομοφακέλων ή ακόμα και άλλων εκκρεμών επιθέσεων τόσο αυξάνονται οι φόβοι για νέες επιθέσεις. Κατόπιν εορτής, μετά την ανάφλεξη του τρομοπακέτου που έστειλε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τον πρώην πρωθυπουργό, αστυνομικοί έχουν στρατοπεδεύσει στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, έχουν παγώσει τη διακίνηση της αλληλογραφίας και κάνουν ελέγχους σε «ύποπτους φακέλους» ως προς τα πρόσωπα παραλήπτες για να μπλοκάρουν νέες αποστολές.

Το ίδιο σκηνικό βέβαια είχε επαναληφθεί και μετά την αποστολή των πρώτων τρομοφακέλων στον γερμανό υπουργό Οικονομικών και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί παρτίδα τρομοφακέλων πριν φθάσει στον προορισμό της.

Το χρονικό διάστημα όμως που ακολούθησε, όπως φάνηκε, οι έλεγχοι ατόνησαν, οι ρυθμοί χαλάρωσαν και επέστρεψαν στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΕΙΠΑΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. Το σημαντικότατο ζήτημα στην υπόθεση της επίθεσης εναντίον του Λουκά Παπαδήμου είναι ότι όπως προέκυψε τελικά η «μαύρη τρύπα», το κενό ασφαλείας βρισκόταν στο ίδιο το Κοινοβούλιο, στην καρδιά της δημοκρατίας και της πολιτικής ζωής.

Χρειάσθηκε να συλλεχθεί και να ελεγχθεί υλικό από τις κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας και τις κάμερες της Βουλής στο σημείο παραλαβής της αλληλογραφίας προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια για τα γεγονότα και να μη μείνουν σκιές. Να επιβεβαιωθεί δηλαδή πλήρως η κατάθεση του αρχιφύλακα συνοδού ασφαλείας του Παπαδήμου ότι παρέδωσε τους φακέλους για έλεγχο στη Βουλή. Ο αρχιφύλακας συνοδός ο οποίος έκανε άριστα τη δουλειά του περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια ότι παρέδωσε τους φακέλους «στο φυλάκιο αριστερά της κεντρικής εισόδου» για να γίνει ο έλεγχος.

Από την πλευρά αρμοδίων της φρουράς της Βουλής αμφισβητήθηκε η κατάθεση του συνοδού ασφαλείας με τον ισχυρισμό ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες παράδοσης ώστε να αποδειχθούν όσα κατέθεσε ο αστυνομικός.

Τελικά οι κάμερες έδωσαν την απάντηση. Να σημειωθεί ότι τα μηχανήματα της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κρατούν αρχείο μνήμης και καταγραφής του υλικού που περνά. Υστερα από αυτές τις εξελίξεις οι έρευνες περνούν σε άλλο επίπεδο και στρέφονται στον εντοπισμό του χειριστή του μηχανήματος, ο οποίος είχε βάρδια την επίμαχη ώρα.

Πάντως έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το κενό ασφαλείας εντοπίστηκε στο ίδιο το Κοινοβούλιο, το οποίο θα έπρεπε να διαθέτει τα πιο ευαίσθητα και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και να τηρούνται τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν σταλεί κάποιες οδηγίες για το είδος αυτών των μηχανισμών. Ωστόσο, όπως επισήμαναν αξιωματικοί, η ενημέρωση θα έπρεπε να ήταν λεπτομερέστερη –όπως να είχαν αποσταλεί απεικονίσεις των μηχανισμών και πιο ακριβείς οδηγίες για τα SOS σημεία στα οποία θα έπρεπε να επικεντρώνονται οι έλεγχοι.

ΕΙΝΑΙ «ΑΟΡΑΤΑ» ΤΑ ΤΡΟΜΟΔΕΜΑΤΑ; Σε ένα βιβλίο για τη σφαγή του Διστόμου το οποίο είχε «σκάψει» ο κατασκευαστής της βόμβας κρυβόταν ο μηχανισμός. Το τρομοδέμα όπως διαπιστώθηκε είχε ταχυδρομηθεί με εικονικό αποστολέα από το Κολωνάκι.

Ενα ακόμα σοβαρό ζήτημα σε εκκρεμότητα είναι αν μπορεί να εντοπιστούν από τα μηχανήματα ελέγχου αυτού του τύπου οι μηχανισμοί, λόγω της πολύ χαμηλής περιεκτικότητας εκρηκτικής ύλης και καθώς δεν διαθέσουν πυροκροτητή. Ο ειδικός πυροτεχνουργός πραγματογνώμων Βασίλειος Καπράλος είναι απόλυτος ότι υπάρχει δυνατότητα. Η τρομοκρατία της νέας γενιάς, όπως λέει, έχει αλλάξει μεθόδους ως προς τα υλικά σε σχέση με το παρελθόν χρησιμοποιώντας μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης χαμηλής ισχύος. Ενας μηχανισμός, όμως, για να λειτουργήσει, διαθέτει πάντα σύστημα πυροδότησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, περιλαμβάνει τον εναυστήρα, μπαταρία και καλώδια τα οποία εντοπίζονται όταν σκαναριστούν στα μηχανήματα. Μάλιστα ο πυροτεχνουργός διατυπώνει το ερώτημα πώς ανιχνεύθηκαν οι τρομοφάκελοι στο Κρυονέρι όταν έγινε λεπτομερής έλεγχος και δεν εντοπίστηκε ο φάκελος-παγίδα στην περίπτωση του Παπαδήμου. Οι τρομοκράτες, όπως έχει δείξει η εμπειρία, ποντάρουν και στον ανθρώπινο παράγοντα, στη χαλάρωση και στη ρουτίνα ώστε να παρακάμψουν το εμπόδιο της τεχνολογίας.