Τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, υποδέχεται σήμερα στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για μία συνάντηση κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική. Για δύο τουλάχιστον λόγους. Εναν εθνικό κι έναν προσωπικό. Αρχίζω από τον δεύτερο: είναι γνωστό ότι ο Κοτζιάς δεν τρέφει και τα καλύτερα συναισθήματα για τον νορβηγό αξιωματούχο, τον οποίο πολλάκις έχει κατηγορήσει για μεροληψία υπέρ της Αγκυρας, αποκαλώντας τον «λομπίστα» και σύμφωνα μάλιστα με συνεργάτες του στο ΥΠΕΞ «δεν σκοπεύει να χαρίσει κάστανα στον Αϊντα». Επιπλέον –πάω τώρα στο πολιτικό θέμα –κανείς δεν προσδοκά πλέον έναν επί της ουσίας διάλογο μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ειδικά μετά το τουρκικό αίτημα για νέα Γενεύη χωρίς όρους. Η Αθήνα λοιπόν δεν σκοπεύει να φανεί πρόθυμη στις τουρκικές επιδιώξεις να φορτώσουν στη Λευκωσία το διαφαινόμενο ναυάγιο. Και αυτό, θα το κάνει σαφές ο Κοτζιάς, ακόμη και αν χρειαστεί «να τραβήξει και πάλι το αφτί του Νορβηγού», όπως μου έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Πόρτα και με την Εσθονία

Αν δεν λύσουμε τα προβλήματά μας μέχρι τη λήξη του α’ εξαμήνου του 2017, που την (κυλιόμενη) προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, συνομήλικος και φίλος του Αλέξη Τσίπρα, υπάρχει και το β’ εξάμηνο! Στην είδηση τώρα: ο Πρωθυπουργός συναντάται σήμερα με τον εσθονό ομόλογό του, Γιούρι Ράτας, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας την 1η Ιουλίου από την Εσθονία για το β’ εξάμηνο του 2017. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Το λάβαρο του Χαρίλαου

Μαζική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 12 χρόνια από τον θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη (22 Μαΐου 2005) πραγματοποίησαν χθες οι Οργανώσεις Καρδίτσας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Παλιοζωγλόπι, μπροστά στο πατρικό σπίτι του ιστορικού ηγέτη που έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Στο «λημέρι της αιωνιότητας», όπως έλεγε ο Χαρίλαος, οι συγκεντρωμένοι διατράνωσαν πως «η σπορά που έσπειραν οι ζευγάδες όχι μόνο μένει αλλά φουντώνει, μεγαλώνει, καρπίζει».

Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ του Κόμματος. Την κεντρική ομιλία έκανε ο αγροτοσυνδικαλιστής και πρώην βουλευτής Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο Δρόμος Θυσία στο Δίστομο

Παρά τη βροχή, εκατοντάδες δρομείς πήραν μέρος και τερμάτισαν στον 33ο Δρόμο Θυσίας Διστόμου, που διοργάνωσε χθες ο Δήμος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Ο δρόμος, μήκους 11,2 χλμ., γίνεται στη μνήμη των 228 σφαγιασθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τη 10η Ιουνίου 1944 και την τεχνική υποστήριξη έχουν ο Αθλητικός Σύλλογος Μεδεών και το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ). Οι συμμετέχοντες μάλιστα από τις Ενοπλες Δυνάμεις έφθασαν σχεδόν τους 300.

Τα βραβεία στους άνδρες νικητές έδωσε ο δήμαρχος Γιάννης Γεωργακός και στις γυναίκες ο πλωτάρχης του ΑΣΑΕΔ (και δρομέας) Αθανάσιος Μίχας μαζί με την ολυμπιονίκη Κατερίνα Θάνου.