Τα στελέχη της Κεντροαριστεράς έχουν τις διαφωνίες τους, αλλά υπάρχουν δύο σημεία απόλυτης ταύτισης για τα επόμενα βήματα. Πρώτον, για να επιβιώσει ο χώρος χρειάζονται συγκλίσεις –μικρότερες ή μεγαλύτερες, ανάλογα με ποιον μιλά κανείς. Δεύτερον, η ψήφιση των μέτρων από την πλειοψηφία της Βουλής εξαγόρασε για την Κεντροαριστερά ακόμη λίγο χρόνο ώστε να αποφασίσει τη μορφή που θα πάρει την επόμενη ημέρα.
Τόσο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και στο Ποτάμι εκτιμούν πως η συμπαγής κυβερνητική πλειοψηφία επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να παρατείνει τον δικό του χρόνο στην εξουσία. Με αυτό τον τρόπο, όσοι μέχρι τώρα έβρισκαν το χρονοδιάγραμμα για τον νέο φορέα περιορισμένο, βλέπουν μπροστά τους μια δεύτερη ευκαιρία. Από τη δική τους οπτική, εκτός απροόπτου δεν θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, συνεπώς ο χρονικός ορίζοντας για συνεννόηση του χώρου μετατίθεται τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2018.
ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν πως, παρά τη ραγδαία μείωση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, τα δικά τους ποσοστά παραμένουν σταθερά, αν δεν καταγράφουν κάμψη. Αυτό δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία. Στη ΔΗΣΥ, ωστόσο, είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στον οδικό χάρτη που έχουν χαράξει για την ενοποίηση του χώρου, παρά το γεγονός ότι ακόμα και μέσα σε αυτήν οι διαφωνίες συνεχίζονται –η ΔΗΜΑΡ, για παράδειγμα, είναι απολύτως αντίθετη με τη δημιουργία πολυκομματικού φορέα.
Σε αυτό το πλαίσιο η Φώφη Γεννηματά επεξεργάζεται πρόταση για τη δημιουργία νέου φορέα, διαφορετικού από τη ΔΗΣΥ, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να επανενώσει τον χώρο του ευρύτερου Κέντρου. Αυτή η πρόταση, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, δεν αποσύρθηκε ποτέ από το προσκήνιο: ήταν πάντα εκεί και επρόκειτο να εφαρμοστεί, καθώς το άνοιγμα της διαδικασίας αποτελεί πρόθεση της Γεννηματά ήδη από το 2016. «Δεν ήταν ποτέ σκοπός η ένταξη άλλων σχηματισμών στη ΔΗΣΥ» λένε χαρακτηριστικά τα ίδια επιτελικά στελέχη. Αλλες πηγές σχολιάζουν ότι η συζήτηση ενδέχεται να ανοίξει προσεχώς και ως κίνηση «καλής θελήσεως» προς Το Ποτάμι και την Ωρα Αποφάσεων.
Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, το Συνέδριο του καλοκαιριού, το οποίο τα στελέχη της ΔΗΣΥ χαρακτηρίζουν «προγραμματικό», θα έχει βασικό στόχο να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της Συμπαράταξης και να οργανώσει το ιδρυτικό Συνέδριο στις αρχές του 2018. Αργότερα, η κάθε συνιστώσα της ΔΗΣΥ θα κληθεί να επιλέξει με εσωτερικές διαδικασίες αν στηρίζει πολυκομματική ή ενιαία μορφή για τον νέο φορέα.
ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ. Το άνοιγμα της ηγετικής ομάδας της ΔΗΣΥ σε Ποτάμι και Ωρα Αποφάσεων δεν έχει επαναδιατυπωθεί ακόμα δημοσίως, αλλά συζητείται διερευνητικά. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που υπάρχουν στο συρτάρι της Φώφης Γεννηματά, ωστόσο, το ιδρυτικό Συνέδριο, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2018, δεν θα αφορά τη ΔΗΣΥ αλλά την ευρύτερη παράταξη –με παραθυράκι την επιλογή νέου ονόματος για τον φορέα, το νέο σύμβολο, αλλά και την εκλογή αρχηγού από τη βάση όπως έχει εξαγγείλει ήδη η Γεννηματά.
Προς το παρόν, η διαδικασία προσέγγισης των άλλων δυνάμεων του χώρου, οι οποίες τηρούν στάση αναμονής, δεν έχει πάρει οργανωμένη μορφή. Δεν υπάρχει παρασκηνιακή διαβούλευση και μια συστηματική επαναπροσέγγιση δεν έχει τεθεί ακόμα προς συζήτηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα στελέχη της Κεντροαριστεράς, ειδικά στα υψηλά κλιμάκια και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δεν συνομιλούν μεταξύ τους –πρόκειται για σχέση διαρκείας, η οποία δεν αποκλείεται να μετεξελιχθεί σε κάτι πιο ουσιαστικό σε επόμενη φάση, ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, «κεκτημένο» για την ενοποίηση του ευρύτερου χώρου θεωρείται το κοινό πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για την Κεντροαριστερά από τον Ιούλιο του 2016.