Η Σπανουλιάδα συνεχίζεται. Από εκεί που τελείωσαν οι περυσινοί τελικοί ξεκίνησαν οι φετινοί, με τον Βασίλη Σπανούλη να επιβάλλει τον νόμο του αρχηγού στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ (63-58) κρατώντας το πλεονέκτημα έδρας, χάρις στον Kill Bill που αναγκάστηκε να παίξει 35 λεπτά νικώντας τον χρόνο και την κούραση, αλλά και τον παίκτη-κλειδί, τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, που ήταν άψογος.

Εχοντας όλη την άμυνα του Παναθηναϊκού προσαρμοσμένη πάνω του, ο αρχηγός των Πειραιωτών διάβασε άριστα το παιχνίδι και πήρε συγκεκριμένες προσπάθειες από ένα σημείο και μετά. Εκτός των 11 πόντων, πήρε έξι ριμπάουντ (μεταξύ των οποίων ένα καθοριστικό επιθετικό, πετυχαίνοντας μάλιστα το πρώτο του καλάθι στη χρονιά έπειτα από δικό του ριμπάουντ) και μοίρασε 10 ασίστ.

Τις περισσότερες τις αξιοποίησε ο Μιλουτίνοφ (4/4 δίπ., 4/5 β.), ο οποίος ήταν αυτός που συμπλήρωσε τον Σπανούλη.

Ο Παναθηναϊκός, που έκοψε τον ρυθμό του Ολυμπιακού, εκμεταλλεύτηκε το άγχος του (ιδιαίτερα στο τραγικό δεύτερο δεκάλεπτο των γηπεδούχων) και τον κράτησε μόλις στους 8 πόντους σε 12 λεπτά μεταξύ τρίτου και τέταρτου δεκαλέπτου, όταν το 45-38 των γηπεδούχων μετατράπηκε σε 53-56 με δίποντο του (κακού χθες) Τζέιμς. Ο Μπουρούσης ήταν μια ομάδα μόνος του κάτω από τα καλάθια, ο Ρίβερς στα γνωστά του επίπεδα επιθετικά (αν και δέχθηκε μεγάλη τάπα του Παπανικολάου στο πιο κρίσιμο σουτ), αλλά Καλάθης και Τζέιμς (κυρίως) στο τέλος τα έκαναν θάλασσα.

Αντίθετα οι γηπεδούχοι είχαν τον Σπανούλη μέχρι το φινάλε, δέχθηκαν 8 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο, με σερί μάλιστα 10-2 στα τελευταία τριάμισι λεπτά και δίκαια επικράτησαν σε έναν νευρικό (αναμενόμενο) και κακό ποιοτικά πρώτο τελικό στο ΣΕΦ που δεν γέμισε.

Απαράδεκτος για τέτοιο επίπεδο αγώνων ο Αλέξανδρος Ψαριανός. Ο τρίτος ρέφερι του αγώνα ίσως πρέπει να ξαναδιαβάσει το βιβλιαράκι των κανονισμών γιατί χθες τους… άλλαξε σε τρεις-τέσσερις φάσεις εις βάρος των γηπεδούχων, με αποκορύφωμα το φάουλ που δεν έδωσε στον Γιανγκ (στο ποδόσφαιρο ήταν και κίτρινη κάρτα).

Ολυμπιακός: Παπαπέτρου 5 (1), Μιλουτίνοφ 12 (4 ριμπ.), Πρίντεζης 12 (5/16 σουτ), Μάντζαρης 2, Σπανούλης 11 (4/5 δίπ., 0/5 τρίπ., 3/6 βολ., 6 ριμπ., 10 ασ., 2 λ.), Γκριν 3 (1 τρίπ., 7 ριμπ.), Μπιρτς 5, Γιανγκ 4, Ουότερς 2, Αγραβάνης, Παπανικολάου 7 (1 τρίπ., 7 ριμπ.).

Παναθηναϊκός Superfoods: Φελντέιν, Χαραλαμπόπουλος, Μπουρούσης 13 (5/9 δίπ., 3/7 β., 11 ριμπ.), Σίνγκλετον 9 (4/10 σουτ, 6 ριμπ.), Καλάθης 4 (1/7 δίπ., 1/2 τρ., 6 ριμπ., 5 ασ.), Ρίβερς 16 (3), Τζέιμς 6 (2/7 δίπ., 0/4 τρίπ.), Φώτσης 5 (1), Παππάς, Γκιστ 2, Γκάμπριελ 2.

Με ηγέτη τον Ντίξον (11 π., 9 ασίστ) και επτά παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων η ΑΕΚ επικράτησε 90-74 του Αρη στον πρώτο αγώνα για την 3η θέση.