Ενα διαρκές κεντρικό στοίχημα για μια ολοκληρωμένη διαχείριση του δημόσιου χώρου αποτελεί, για την Περιφερειακή Αρχή, η αναβάθμιση του Πεδίου του Αρεως, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου. «Ωστόσο, είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα, που απαιτεί τη συνεργασία όλων. Η πλήρης εγκατάλειψη από την προηγούμενη διοίκηση, η αποδυνάμωση της Υπηρεσίας από έμψυχο δυναμικό, η εξάρτηση από εξωτερικές συμβάσεις υψηλού κόστους και χαμηλού αποτελέσματος, τα προβλήματα σε φωτισμό, ποτιστικά, φύτευση, υποδομές εξυπηρέτησης κοινού, η ελλιπής καθαριότητα/φύλαξη, η παραμονή ομάδων τοξικοεξαρτημένων είναι η κατάσταση την οποία παραλάβαμε. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και προχωράμε σε λύσεις ώστε το Πεδίον του Αρεως, ως δημόσιο αγαθό, να αποδίδεται καθημερινά στους πολίτες με σεβασμό στο αίσθημα ασφάλειας. Δίνουμε καθημερινά μάχη για να αλλάξουμε το πάρκο. Το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολο, είναι ένας διαρκής αγώνας ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το πριν και το μετά» υποστηρίζει η Κυπριανίδου.

Προσθέτει δε πως μεταξύ όσων γίνονται στο πάρκο είναι το καθημερινό και συστηματικό πότισμα, ενώ υλοποιείται εξωτερική εργολαβία –έπειτα από διεθνή διαγωνισμό –για τη συντήρηση του πρασίνου, με αποτέλεσμα το πάρκο καθημερινά να αλλάζει μορφή.

Καθαριότητα και φύλαξη. «Στόχος είναι η προσεκτική διαχείριση του υφιστάμενου πρασίνου, η εξυγίανση, αναζωογόνηση και ανανέωσή του. Δώσαμε βάρος στην καθαριότητα του πάρκου. Με συνδυασμένες ενέργειες προχωρήσαμε σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις καθαρισμού μαζί με τον Δήμο Αθηναίων και την Αστυνομία. Ταυτόχρονα, σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται συστηματικός καθαρισμός στα επίμαχα μέρη του πάρκου (Αστυνομία – συνεργεία πρασίνου – υπηρεσία πάρκων και Δήμος Αθηναίων). Εχουμε ξεκινήσει και τις διαδικασίες για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την καθαριότητα. Αν και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής η αστυνόμευση του πάρκου, προχωρήσαμε σε προγραμματική συμφωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τακτικές περιπολίες, πεζές και εποχούμενες, έτσι ώστε ο χώρος να εμπνέει ασφάλεια στους επισκέπτες. Σήμερα, δε, ενισχύουμε τη φύλαξη με διπλάσιο προσωπικό, ενόψει και της θερινής περιόδου αλλά και της μέχρι τώρα εμπειρίας μας» αναφέρει μεταξύ άλλων η Ερμίνα Κυπριανίδου.