«Ενδιαφέρουσα και ορθολογική» ήταν –κατά ομολογία Κοτζιά – η χθεσινή συνάντηση που είχε με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν εκείνος που ζήτησε –με τη διαδικασία του κατεπείγοντος –το ραντεβού με τον νορβηγό αξιωματούχο. Αυτό γιατί, παρότι τα προγνωστικά είναι εναντίον, ο Κοτζιάς δεν θέλει ένα άδοξο φινάλε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε η διαδικασία να παραμείνει ζωντανή, επανέλαβε στον ειδικό διαμεσολαβητή την πάγια θέση της Αθήνας (να φύγουν τα ξένα στρατεύματα και να μην υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις με παρεμβατικά δικαιώματα) και κάλεσε την Τουρκία να μην αντιμετωπίζει την επίλυση του Κυπριακού ως ζήτημα δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων.

Από την πλευρά του, ο Νορβηγός –επόμενος σταθμός του οποίου είναι η Αγκυρα –δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες να βρεθεί κοινό έδαφος, αν και πιστεύω ότι τα ατελείωτα και ατελέσφορα πηγαινέλα σε Νίκο Αναστασιάδη – Μουσταφά Ακιντζί τον έχουν κουράσει αφόρητα. Είναι αυτό που λέμε «περνάμε καλά και αυτό βγαίνει στον κόσμο».