«Υπερηχητικές» ταχύτητες σύνδεσης στο Ιντερνετ που φτάνουν ακόμα και στο 1 Gbps (1.000 Mbps) έχουν ήδη στη διάθεσή τους χρήστες της Καλαμάτας, η οποία αναμένεται να καταγραφεί στην ιστορία των εγχώριων τηλεπικοινωνιών ως η πρώτη «γρήγορη πόλη»της Ελλάδας!

Πρόκειται για περίπου 100 χρήστες του πρώτου δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH), το οποίο εγκατέστησε πιλοτικά στην Καλαμάτα η εταιρεία Wind, ενώ αντίστοιχο δίκτυο «απλώνει» και στη Νέα Σμύρνη. Τα συγκεκριμένα δίκτυα συνδέουν το σπίτι του χρήστη με το Ιντερνετ μέσω οπτικής ίνας και του προσφέρουν πρωτόγνωρες ταχύτητες download και upload.

Η κατασκευή των πιλοτικών Δικτύων Νέας Γενιάς (NGA) της Wind διήρκεσε περίπου έναν χρόνο, ενώ εδώ και 5 μήνες οι πρώτοι 100 χρήστες δοκιμάζουν τις πρωτοποριακές δυνατότητες των νέων υποδομών. Μέσα στο επόμενο πεντάμηνο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Καλαμάτας θα μπορούν να συνδέονται στο Ιντερνετ ακόμα και με 100πλάσιες ταχύτητες σε σχέση με τη μέση ταχύτητα που προσφέρει μια σύνδεση σήμερα, μέσω του NGA που ανέπτυξε η Wind και θα καλύπτει σύντομα το 88% της πόλης.

Στην κατασκευή των πιλοτικών δικτύων η Wind δοκίμασε τρεις διαφορετικές τεχνολογίες οπτικών ινών:

* Το Fiber to the Curb (FttC): Τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ώς τον τελικό χρήστη. Σε αυτήν την περίπτωση, όπου χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες VDSL vectoring / vplus και G. fast, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται ταχύτητες από 50 ώς 200/300+ Mbps.

* Το Fiber to the Building (FttΒ): Τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο ώς το κάθε σπίτι. Πρόκειται για την τεχνολογία G. fast που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300 Mbps και έως 800 Mbps.

* Το Fiber to the Home (FttH): Τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη που απογειώνει την εμπειρία σύνδεσης με το Διαδίκτυο αγγίζοντας ταχύτητες ώς και 1 Gbps.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών που έγινε στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής αναφέρθηκε στην ψηφιακή επανάσταση που φέρνουν οι οπτικές ίνες:

«Καταλαβαίνουμε πόσο κρίσιμο είναι, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, να συμμετέχει άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φορές μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που δεν αντέχουμε να προσπεράσουμε. Τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων».

Ο επικεφαλής της Wind σημείωσε ότι η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να συμμετέχει στην τέταρτη ψηφιακή επανάσταση που σηματοδοτούν τα δίκτυα νέας γενιάς, καθώς συντρέχουν θετικοί παράγοντες, όπως: «Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια έχουμε το κατάλληλο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και παρόχους ικανούς να επενδύσουν από σήμερα στα δίκτυα νέας γενιάς. Αν θέλουμε όμως η κοινωνία του Gigabit να μη μείνει σύνθημα, πρέπει να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους, να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, να βοηθήσουν οι αρχές και οι δήμοι για να χτίζονται τα δίκτυα και να καταργηθεί η υπερφορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών».

Το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας στην Καλαμάτα και τη Νέα Σμύρνη κάλυψε συνολικά 3.500 γραμμές και 277 σπίτια.

«Εκατό τελικοί χρήστες είναι ήδη συνδεδεμένοι στο πιλοτικό ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών και δοκιμάζουν διαφορετικές τεχνολογίες, τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει στο πλήρες 3ετές επενδυτικό πλάνο που καταθέσαμε στην ΕΕΤΤ», ανέφερε ο γενικός διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας και B2B της Wind, Αντώνης Τζωρτζακάκης και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν τις μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές οπτικών ινών, όπως: υπερυψηλές ταχύτητες, σταθερότητα, τεράστια χωρητικότητα που υποστηρίζει όλα τα είδη video streaming (4K TV και VR), μεταβάλλοντας πλήρως τις εμπειρίες και τις παραγωγικές δυνατότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταθέσει η Wind για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ώς και 500.000 γραμμές σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ώς το σπίτι του χρήστη.

Οι περιοχές στις οποίες η εταιρεία θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική Αρχή, είναι επιλεγμένες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, η Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές, θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών (vectoring, super vectoring, G.fast και FttH) και είναι μέρος του πενταετούς επενδυτικού πλάνου της Wind για NGA σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.