«Μακρον-μανία θα πουν κάποιοι. Αλλά πώς να μην ομολογήσεις ότι εντυπωσιάστηκες από την επίδοση του Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου στις Βερσαλλίες; Ο γάλλος πρόεδρος έτεινε το χέρι στον ρώσο ομόλογό του και ταυτόχρονα τού είπε καταπρόσωπο και ενώπιον ολόκληρου του κόσμου αυτά που σκέπτεται όπως λίγοι είχαν τολμήσει να το κάνουν μέχρι τώρα».

Αυτά έγραφε χθες στο «L’Obs» ο Βενσάν Ζοβέρ, αποτυπώνοντας σε λίγες γραμμές τη γενική εντύπωση που έκανε στη Γαλλία η πρώτη συνάντηση του Μακρόν με τον Πούτιν, προχθές, στα Ανάκτορα των Βερσαλλιών, με αφορμή τα εγκαίνια μιας έκθεσης αφιερωμένης στον Μέγα Πέτρο. Στον αντίποδα, η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, η αρχισυντάκτρια του Russia Today, έδειξε να μην εκτιμά καθόλου την καταγγελία που έκανε με τον ρώσο πρόεδρο δίπλα του ο Εμανουέλ Μακρόν πως τόσο το συγκεκριμένο, ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο μέσο όσο και το πρακτορείο Sputnik είναι «όργανα επιρροής και προπαγάνδας» που διασπείρουν «δυσφημιστικές μη αλήθειες» –για αυτό και αποκλείστηκαν από το αρχηγείο του τη βραδιά του πρώτου και του δεύτερου προεδρικού γύρου στη Γαλλία.

Σε ένα πρώτο tweet, η ρωσίδα δημοσιογράφος ανήγγειλε πως «υψώνω το ποτήρι μου με σαμπάνια Krymskoye (της Κριμαίας) ώστε να πάψει ο γάλλος πρόεδρος να λέει ψέματα». Σε ένα δεύτερο εξέφρασε την εκτίμηση πως «σύμφωνα με τη λογική του Εμανουέλ Μακρόν όλα τα mainstream μέσα (και ιδιαίτερα τα γαλλικά) θα έπρεπε να εκδιωχθούν από τη Ρωσία» –κάνοντας τη «Figaro» να μιλήσει για «μετά βίας καλυμμένες απειλές». Σε ένα τρίτο tweet, η Σιμονιάν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι έπαιξε «ένα φτηνό βοντβίλ». Και σε ανακοίνωση που εξέδωσε διακήρυξε πως «είναι απογοητευτικό να βλέπεις πως αυτό που ξεκίνησε ως μία μάλλον παραγωγική συζήτηση ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών μετασχηματίζεται σε μία νέα ευκαιρία για τον πρόεδρο Μακρόν να κάνει αβάσιμες καταγγελίες εναντίον του Russia Today».

Περιττό να σημειώσει κανείς πως μόνο αντικυβερνητικά ρωσικά μέσα, όπως η εφημερίδα «Novaya Gazeta», ο ραδιοφωνικός σταθμός Echo της Μόσχας ή και ο ιστότοπος Medouza, αναφέρθηκαν στις καταγγελίες του Μακρόν εις βάρος του Russia Today και του Sputnik –αλλά και στην αναφορά την οποία έκανε στους διωγμούς που υφίστανται οι ομοφυλόφιλοι στην Τσετσενία. Κι αν ο γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε προχθές πως ο ρώσος υψηλός προσκεκλημένος τού «υποσχέθηκε ότι θα χυθεί άπλετο φως» σε αυτή την τελευταία υπόθεση, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε χθες πως δεν υπάρχει «κανένα απτό στοιχείο» που να αποδεικνύει τους διωγμούς αυτούς. Οσο για τον ίδιο τον Πούτιν, αυτός επέμεινε σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η «Figaro» στα βασικά: η Ρωσία είναι ένας απαράκαμπτος σύμμαχος προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια σε αυτόν τον χαοτικό κόσμο.

«Η μοναδική προοπτική είναι η συνεργασία σε όλους τους τομείς»: αυτή ήταν η απάντηση του ρώσου προέδρου στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για την καχυποψία των Δυτικών απέναντι στη Ρωσία. «Στην Ευρώπη γίνεται της κακομοίρας. Στη Ρωσία, γίνεται της κακομοίρας. Στο Βέλγιο, γίνεται της κακομοίρας», δήλωσε σε μια έμμεση αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, που μίλησε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τη νατοϊκή σύνοδο στις Βρυξέλλες περί «ρωσικής απειλής»: για τον Πούτιν το Νο 1 πρόβλημα είναι η τρομοκρατία. «Δεν πρέπει να εφευρίσκετε φανταστικές απειλές προερχόμενες από τη Ρωσία», όπως αυτή των «υβριδικών πολέμων», δήλωσε. «Φοβίζετε μόνοι σας τους εαυτούς σας. Βασίζεστε σε φανταστικά δεδομένα».

«Το σημείο στο οποίο οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν πραγματικά ενωμένοι είναι, ακριβώς, το βασικό καθήκον σήμερα: η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», επέλεξε να σημειώσει στη Ρωσία η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Rossiskaya Gazeta». Η συνάντηση ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν εκτυλίχθηκε μέσα σε μία «ατμόσφαιρα αμοιβαίας ανοχής», επεσήμανε από την πλευρά της η «Kommersant». «Ο ρώσος πρόεδρος δεν περίμενε μια τέτοια πίεση», σχολίασε η «Moskovski Komsomolets», σημειώνοντας αστειευόμενη πως «η γηραιά Ευρώπη έχει εφεξής ένα νέο “Infant terrible”» –όπου infant, ο Ινφάντης. «Φιλική ανταλλαγή απόψεων στην Πινακοθήκη των Μαχών», συνόψισε η «Novaya Gazeta». Η επιλογή του Μακρόν να πραγματοποιηθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου στην Πινακοθήκη των Μαχών, ανάμεσα στους 30 πίνακες που αναπαριστούν 15 αιώνες γαλλικών στρατιωτικών επιτυχιών, σχολιάστηκε ιδιαίτερα από τη «Monde» ως (ακόμη) ένας ακόμα συμβολισμός από έναν πρόεδρο, που εξελίσσεται σε μετρ του είδους.