Αυτή τη φορά δεν ήταν η Ανγκελα Μέρκελ που εξαπέλυσε βολές κατά του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι της. Ενώ από την άλλη μεριά του Ατλαντικού ο αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στα «κακά» πράγματα που κάνουν οι Γερμανοί. Συμπέρασμα; Πιθανότατα βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας γερμανοαμερικανικής κρίσης, που ασφαλώς δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστη την Ευρώπη. «Εχουμε τεράστιο εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία, επιπλέον [οι Γερμανοί] δαπανούν πολύ λιγότερα απ’ όσα θα έπρεπε για το ΝΑΤΟ και τον στρατό. Πολύ κακό για τις ΗΠΑ. Αυτό θα αλλάξει», έγραψε ο Τραμπ στο μέσο από το οποίο προτιμά να εκφράζεται, δηλαδή το twitter, ενώ για να δώσει έμφαση στα μεγέθη, έγραψε τις λέξεις «τεράστιο» και «πολύ λιγότερα» με κεφαλαία.

Το γάντι που πέταξε ο Τραμπ με την ανάρτησή του σήκωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Σήμερα τα πράγματα έχουν αρχίσει να ευτελίζονται. Εκτιμώ ότι είναι ανάρμοστο να επικοινωνούμε τώρα με δηλώσεις που γίνονται κάτω από σκηνές σε φεστιβάλ μπίρας και μέσω twitter», δήλωσε ο Γκάμπριελ από το Βερολίνο. Στόχος των πυρών δεν ήταν μόνο ο αμερικανός πρόεδρος, αλλά και η αντίπαλος του στις βουλευτικές εκλογές –η Ανγκελα Μέρκελ ήταν που είχε εξαπολύσει την πρώτη επίθεση κατά του Τραμπ την περασμένη Κυριακή δηλώνοντας από ένα φεστιβάλ μπίρας στη Βαυαρία ότι είχε έρθει η ώρα να πάρει η Ευρώπη τη μοίρα της στα χέρια της, καθώς δεν μπορούσε πλέον να στηριχθεί εξ ολοκλήρου στους συμμάχους της.

Η κριτική του Γκάμπριελ προς την καγκελάριο, όμως, δεν ήταν παρά μια αντιπολιτευτική κορόνα. Γιατί συγχρόνως αναγνώρισε ότι οι σχέσεις των δυο πλευρών δεν διέρχονται την καλύτερη δυνατή περίοδό τους. «Είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Γερμανίας», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. «Αλλά η Ιστορία των ΗΠΑ είναι μεγάλη και η χώρα σπουδαιότερη από ό,τι δείχνει η υπάρχουσα σύγκρουση και γι’ αυτό νομίζω ότι θα επανέλθουμε σε καλές σχέσεις στο μέλλον».

Οι τόνοι ήταν ελαφρώς χαμηλότεροι από αυτούς που είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα ο ίδιος λέγοντας για τον Τραμπ ότι «απομακρύνεται διαρκώς από τα ιδεώδη του δυτικού κόσμου». Σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ήταν σαφής: «Η Δύση έγινε κατά ένα μέρος μικρότερη τις τελευταίες ημέρες. Οι επτά μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες θα μπορούσαν να είχαν υποστηρίξει τις βασικές αρχές του δυτικού κόσμου, όχι με τη γεωγραφική του σημασία, αλλά υπό την έννοια των κοινωνικών ιδεωδών όπως είναι η δημοκρατία, η ελευθερία της έκφρασης, αλλά κυρίως η ισχύς του διεθνούς δικαίου και όχι του δίκιου του ισχυροτέρου».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος σε σημαντικά θέματα δεν εναρμονίζεται πλέον με μας στην Ευρώπη» συνέχισε ο Γκάμπριελ, προσθέτοντας με μια δόση αυτοκριτικής: «Η Ευρώπη πρέπει τώρα να υπεραμυνθεί των ιδεωδών του δυτικού κόσμου και γι’ αυτό η Γερμανία πρέπει να συμβάλει, ώστε να καταστεί ισχυρότερη. Iδίως πρέπει να σταματήσουμε να περιφρονούμε τους άλλους και να τους δασκαλεύουμε. Το κάναμε τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά» τόνισε.

«Καταστροφέας των δυτικών αξιών»

Τη σκυτάλη θα έπαιρνε στη συνέχεια ο Μάρτιν Σουλτς ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους με τον χαρακτηρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ως «καταστροφέα των δυτικών αξιών». Για τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδηκρατών, «οφείλει κάποιος να εναντιωθεί σε έναν τέτοιο άνθρωπο και την ιδεολογία του». Η απάντηση αναμένεται στο twitter.