Τις 4.095 έφτασαν οι Χρυσές Βίζες (Greek Golden Visa) που εξασφαλίζουν άδειες διαμονής στην Ελλάδα για μια πενταετία και έχουν ήδη δοθεί σε επενδυτές – ιδιοκτήτες ακινήτων και μέλη οικογενειών τους από τρίτες χώρες.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έως και τις 30 Απριλίου 2017. Κινέζοι και Ρώσοι έχουν επιλέξει να επενδύσουν στην Ελλάδα αγοράζοντας ακίνητα αξίας άνω των 250.000 με σκοπό να αποκτήσουν άδειες διαμονής πενταετούς διάρκειας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, 701 άδειες παραμονής έχουν δοθεί σε ιδιοκτήτες ακινήτων από την Κίνα και 1.693 σε μέλη των οικογενειών τους, 357 σε Ρώσους και 751 σε μέλη των οικογενειών τους. Ακολουθούν οι Αιγύπτιοι με 84 άδειες ιδιοκτητών και 191 για μέλη οικογενειών ενώ αυξητικό είναι το ενδιαφέρον επενδυτών από την Τουρκία όπου παρατηρείται αύξηση της τάξης του 50% από τα τέλη Φεβρουάριου έως και τα τέλη Απριλίου.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ. Ανάλογα προγράμματα απόκτησης Golden Visa διαθέτουν η Λετονία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Βρετανία και η Αυστρία. Ωστόσο το ελληνικό πρόγραμμα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μαζί με εκείνο της Λετονίας, προσφέροντας το πιο ανταγωνιστικό κόστος εισόδου που ανέρχεται στις 250.000 ευρώ. Στα σχέδια της κυβέρνησης τα οποία είναι άμεσα υλοποιήσιμα είναι η επέκταση της Χρυσής Βίζας και σε πολίτες τρίτων χωρών που θα επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές των επενδυτικών ταμείων.

Σήμερα οι επενδυτές που πραγματοποιούν αγορές ακίνητων αξίας άνω των 250.000 ευρώ κατοχυρώνουν το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής επί πέντε έτη. Επίσης το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες τρίτων χωρών που έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών με ελάχιστο ύψος μίσθωσης τα 250.000 ευρώ.