Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με την οποία καθορίζει τον τρόπο και τiς προϋποθέσεις που θα βγαίνουν πλέον ηλεκτρονικάστο «σφυρί» τα σπίτια των υπερχρεωμένων πολιτών.

Σύμφωνα με την απόφαση στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μπορούν νασυμμετέχουν (ιδιώτες και νομικά πρόσωπα) όσοι είναι εγγεγραμμένοι ως υποψήφιοι πλειοδότες στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών (ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ), σύμφωνα με τηνυπ΄αριθμ. 41756 οικ./2017 απόφαση τουγια «τηνδιενέργεια πλειστηριασμού με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων» που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος Β΄, φύλλο 1884, της30ης Μάιου 2017).

Η εν λόγωαπόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης αναφέρεται στηνδιαδικασία και της προϋποθέσειςδιεξαγωγής των ηλεκτρονικώνπλειστηριασμών , αλλά καθορίζειτορόλοτων συμβολαιογράφων, κ.λπ.

Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφασηο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με την επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση ακινήτου, κ.λπ.

Αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.

Ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού.Η εν λόγωαναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: «ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσόεγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ όπου έχει αναρτηθεί η περίληψητης κατασχετήριας έκθεσης». Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται και κάθε σχετικό έγγραφοπου βρίσκεται στην κατοχή του συμβολαιογράφου.