Σοβαρές συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα της ζωής έχει η καθυστέρηση στη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδα, η οποία δυστυχώς είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη των συμπτωμάτων έως την τελική διάγνωση της νόσου είναι 2-4 χρόνια.
Σε αυτό το διάστημα ο ασθενής μπορεί να επισκέπτεται διάφορες ιατρικές ειδικότητες, όπως παθολόγους, ορθοπεδικούς ή/και φυσιοθεραπευτές, ενόσω η ασθένειά του εξελίσσεται ανενόχλητα, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεία του και να μειώνεται η λειτουργικότητά του.
Εάν όμως είχε διαγνωστεί εγκαίρως, η εξέλιξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να είχε επιβραδυνθεί και η ζωή του να είχε ανακτήσει πολύ σύντομα την ποιότητά της.
Τις συνέπειες από την καθυστερημένη διάγνωση στη ζωή της περιέγραψε σε επιστολή της μία ασθενής, η οποία πέρασε δέκα χρόνια με κόπωση, πρωινή δυσκαμψία, πόνους και πρήξιμο στις αρθρώσεις, πριν απευθυνθεί σε ρευματολόγο ιατρό.
«Πώς θα ήταν η ζωή μου αν είχα πάει νωρίτερα στο ρευματολόγο;» γράφει. «Θυμώνω με τον εαυτό μου. Έπρεπε να έχω δώσει περισσότερη σημασία στα πρώτα συμπτώματα: κόπωση, πρωινή δυσκαμψία, πρήξιμο στις αρθρώσεις. Τότε δεν ήξερα και τα αγνόησα. Αν είχα ξεκινήσει νωρίτερα θεραπεία, τώρα θα ήμουν πολύ καλύτερα».
Η επιστολή αυτή αποτελεί το έναυσμα μιας νέας ενημερωτικής εκστρατείας που τιτλοφορείται «Πιάσε το μολύβι» και στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την ασθένεια και να κινητοποιήσει όσους εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα, ώστε να επισκεφθούν αμέσως τον κατάλληλο γιατρό ο οποίος σε αυτή την περίπτωση είναι ο ρευματολόγος.
Κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας είναι η γυναίκα αυτή, η οποία πρωτοπαρουσίασε συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας στα 32 της χρόνια.
«Σου ζητώ να μπεις για λίγο στη θέση μου και να γίνεις η φωνή μου. Να προσπαθήσεις να νιώσεις τι σημαίνει να δυσκολεύεσαι να κάνεις ακόμη και τις πιο απλές κινήσεις, όπως να πιάσεις ένα μολύβι και να γράψεις», γράφει στην ιστοσελίδα www.piasetomolyvi.gr.
Και μας ζητά να μπούμε σε αυτή την ιστοσελίδα, να διαβάσουμε την επιστολή της, να επιλέξουμε μία φράση από αυτήν και να προσπαθήσουμε να την γράψουμε λίγο πιο κάτω, με ένα ειδικό,ψηφιακό «μολύβι» που δημιουργήθηκε ώστε να προσομοιώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όταν γράφουν οι πάσχοντες από προχωρημένη νόσο.
«Πιάσε το μολύβι, βίωσε για λίγο αυτή τη δυσκολία και ενημέρωσε τους φίλους σου για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μπορεί το μήνυμά σου να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου», λέει.