Ολα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1985. Είχαν προηγηθεί βέβαια ραδιοσταθμοί όπως ο «Τυφλοπόντικας των fm» και ο «Ραδιο-Αντίλαλος» του περιοδικού «Αντί», αλλά η δοκιμαστική λειτουργία του «Καναλιού 15» ήταν η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια αμφισβήτησης του κρατικού μονοπωλίου στη ραδιοφωνία. Στις 30 Μαρτίου του 1986, ο σταθμός του Ρούσσου Κούνδουρου ήταν κανονικά στον αέρα. Με εντολή όμως του τότε αστυνομικού διευθυντή Νίκωνα Αρκουδέα, επενέβη εισαγγελέας, κατασχέθηκαν τα μηχανήματα και συνελήφθησαν οι πρωτεργάτες του σταθμού. Από τότε χρονολογείται το σύνθημα «Εκπομπή δεν γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα».
Τον Οκτώβριο, το «Κανάλι 15» ξαναβγήκε στον αέρα. Στον ραδιοθάλαμο ήταν μεταξύ άλλων και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Εβερτ. Αυτή τη φορά οι αστυνομικές δυνάμεις του Αρκουδέα δεν επενέβησαν. Δύο μήνες αργότερα, ο Εβερτ ζήτησε επισήμως να επιτραπεί στους δήμους η λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου κωλυσιεργούσε, παρ’ όλο που το 1975 ήταν ο πρώτος πολιτικός που είχε απειλήσει να βγάλει στον αέρα πειρατικό σταθμό. Ετσι, ο δήμαρχος το πήρε πάνω του. Και στις 31 Μαΐου 1987, πριν από τριάντα ακριβώς χρόνια, πρωτολειτούργησε στο κτίριο του δημαρχείου ο πρώτος δημοτικός ραδιοσταθμός της χώρας. Λεγόταν «Αθήνα 9,84» και είχε διευθυντή τον Γιάννη Τζανετάκο.
Ο σταθμός ήταν φυσικά παράνομος. Επέβαλε όμως τη λειτουργία του χάρις στο πνεύμα ελευθερίας και πολυφωνίας που επικρατούσε, καθώς και στο κύρος των δημοσιογράφων του. Η ακροαματικότητά του εκτοξεύτηκε στο 55%-65%, οι διαφημίσεις έπεφταν βροχή. Η πολιτική εξουσία εξακολουθούσε βέβαια να βρίσκεται απέναντι. Στον Τζανετάκο αρέσει να διηγείται ένα επεισόδιο όπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δέχθηκε βροχή από νεράντζια ενώ κατέθετε στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Ο «9,84» το μετέδωσε αμέσως, ο Γιάννης Βούλτεψης μίλησε για προβοκάτσια, ο Εβερτ είπε στον Τζανετάκο ότι αν ήταν έτσι ο σταθμός θα έκλεινε, αλλά το ίδιο βράδυ η κρατική ΕΡΤ έδειξε τον Βούλτεψη και τον Κασίμη να προσπαθούν να προστατεύσουν τον Μητσοτάκη με ομπρέλες…
Κι έτσι ο σταθμός όχι μόνο έμεινε ανοιχτός, αλλά οδήγησε στο άνοιγμα δύο ακόμη δημοτικών ραδιοσταθμών στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Οι πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις βέβαια συνεχίστηκαν, στην Ελλάδα βρισκόμαστε. Πολλοί δημοσιογράφοι της χρυσής εποχής αποχώρησαν, ο ίδιος ο Τζανετάκος θα δοκίμαζε αργότερα την τύχη του ως υποψήφιος της ΝΔ στην υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς. Ο «9,84» έζησε μια περίοδο σκανδάλων, που έκανε πολλούς επώνυμους να ζητούν το κλείσιμό του. Ευτυχώς δεν εισακούστηκαν.
Στα τριακοστά γενέθλιά του, και με την άξια δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη εδώ και δυόμισι χρόνια στο τιμόνι, ο «Αθήνα 9,84» μπορεί να υπερηφανεύεται ότι παρέχει έγκυρη, άμεση και σφαιρική ενημέρωση, τηρώντας αυστηρά τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δίνοντας χώρο στα μεγάλα διεθνή γεγονότα και φιλοξενώντας καταπληκτικές εκπομπές όπως η αειθαλής «Κλασική κόμπακτ δισκοθήκη» του Νίκου Κανελλόπουλου. Σήμερα, ως αρμόζει, ο σταθμός θα παραχωρήσει τιμητικά τα ηνία στον πρώτο του διευθυντή. Γιατί και η συγκίνηση είναι μέρος της δημοσιογραφίας.