Ως ένα ακόμη δείγμα του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση στο θέμα του χρέους αλλά και των συνεχών αντιφάσεών της αποτιμούσαν χθες στην αξιωματική αντιπολίτευση τα σενάρια περί σύγκλησης των Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Η ΝΔ επισήμως δεν επιθυμούσε να τοποθετηθεί και δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση λόγω του κομματικού πένθους για τον θάνατο του Κώστα Μητσοτάκη. Εντούτοις, πηγές της Πειραιώς απάντησαν άμεσα με καυστικό τρόπο στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης προκρίνοντας και μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για συνεννόηση. «Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει ότι δεν συνειδητοποιεί την αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει πλέον καμία πολιτική στο θέμα του χρέους. Προφανώς, δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι ουσιαστικό και ξεπερνά με τις δηλώσεις του κάθε όριο αυτογελοιοποίησης» ήταν το σχόλιο της ΝΔ και συμπλήρωναν με νόημα πως η κυβέρνηση ουσιαστικά αυτοδιαψεύδεται, αφού τα σενάρια που διακίνησε το πρωί ο Δημήτρης Παπαδημούλης, τα διέψευδε με διαρροές λίγο αργότερα το Μαξίμου.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Μολονότι το στρατηγείο της ΝΔ δεν έχει πρόθεση να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης τουλάχιστον μέχρι αύριο –ημέρα της ταφής του επιτίμου προέδρου της –κοινή εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα. «Τι άλλο να πούμε για την αποτυχημένη διαπραγμάτευση, για το 4ο Μνημόνιο, τα σκληρά μέτρα αλλά και για το φιάσκο με το χρέος; Ολα τα έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη. Και απ’ αυτό τον πήχη που οι ίδιοι έβαλαν χαμηλότερα το τελευταίο διάστημα θα περάσουν από κάτω» ανέφεραν με έμφαση στελέχη της ΝΔ. Συμπλήρωναν δε πως για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρο σχέδιο για το τι θέλει να κάνει στο θέμα του χρέους και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Την ίδια ώρα, σταθερός στόχος της ΝΔ παραμένει να εξηγήσει στους πολίτες ότι το πρόσφατο αποτυχημένο Eurogroup για το χρέος και την αξιολόγηση φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και αυτή είναι η τακτική που ακολουθούν καθημερινά οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος σε κάθε αντιπαράθεση με τους βουλευτές της συμπολίτευσης.